Biologen: 8,7 miljoen soorten leven op aarde

De wereld telt waarschijnlijk 8,7 miljoen soorten planten, dieren, schimmels en eencelligen.

Dat blijkt uit een nieuwe schatting van biologen onder leiding van Boris Worm van de Dalhousie University in Halifax, Canada. Hun onderzoek, gebaseerd op computerberekeningen aan de stamboom van het leven, is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Biology. Het nieuwe getal geeft voor het eerst een rekenkundig onderbouwde inschatting van het aantal soorten op aarde. Eerdere schattingen van deskundigen liepen uiteen van 3 miljoen tot 100 miljoen levensvormen. Als het nieuwe getal klopt, betekent het dat maar liefst 86 procent van alle soorten op het land en 91 procent van de soorten in zee nog ontdekt moeten worden. De berekening voorspelt dat er ruim 7,7 miljoen diersoorten op aarde moeten leven, waarvan er tot nu toe nog geen miljoen zijn beschreven. De diversiteit in het plantenrijk is beter in kaart gebracht, 215.000 van de 298.000 ingeschatte soorten zijn gecatalogiseerd. Het schimmelrijk heeft relatief de grootste lacunes, waarbij slechts 7 procent van het aantal soorten op aarde is beschreven. (NRC)