Hammam gaat in beroep tegen levenslange schorsing FIFA

Caption: FILE - In this May 10, 2011 file picture Mohamed bin Hammam, chief of the Asian Football Confederation, talks to local media in Port of Spain, Trinidad & Tobago. FIFA banned Mohamed bin Hammam from football for life on Saturday July 23, 2011 after finding him guilty of bribing presidential election voters. The FIFA ethics panel ruled that the Qatari candidate conspired to pay Caribbean officials $40,000 cash bribes to back his ultimately abandoned challenge to FIFA President Sepp Blatter. (AP Photo/Shirley Bahadur,File) Voormalig FIFA-vice-voorzitter Mohamed bin Hammam op archiefbeeld. Foto AP / Shirley Bahadur

Voormalig vice-president van de FIFA, Mohamed bin Hammam, is in beroep gegaan tegen zijn levenslange schorsing door de wereldvoetbalbond.

Eind juli werd Hammam door de ethische commissie schuldig bevonden aan omkoping van kiezers in de presidentsverkiezingen. Die oordeelde dat de Qatarese kandidaat voor 40.000 euro aan steekpenningen betaalde aan Caribische ambtenaren in ruil voor steun voor zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap. Bin Hammam is de hoogste FIFA-functionaris die ooit veroordeeld is wegens in de 107-jarige geschiedenis van de bond.

http://youtu.be/gSHw2WYtdsE

Op zijn blog schrijft Hammam dat hij niet verwacht dat zijn beroep zijn schorsing ongedaan maakt, maar wil deze stap gebruiken om zijn zaak aan te vechten bij het Hof van Arbitrage voor Sport, het onafhankelijke tribunaal van het IOC voor het beslechten van geschillen op het gebied van sport.

Volgens de Qatarees wordt de beslissing van de FIFA om hem te schorsen, gekenmerkt door “grove fouten”. Hij verwacht dat zijn beroep binnen twee maanden wordt afgehandeld door de voetbalbond. De schorsing van Hammam kwam vlak voordat hij samen met Blatter en FIFA vice-voorzitter Jack Warner op een hoorzitting moest verschijnen bij de ethische commissie van de FIFA. Het onderzoek naar Blatter werd eind die maand gestaakt.

    • Hans Klis