Beeldende kunst op komst

Een tentoonstelling waar velen naar uitkijken is die van Alexander Calder in het Gemeentemuseum Den Haag, die op 11 februari 2012 opent. De expositie vertelt het verhaal over een bezoek van Calder aan het atelier van Piet Mondriaan, en hoe dat zijn werk heeft beïnvloed. Voor het tentoonstellingsplan won het museum al de Turing Toekenning van 450.000 euro, waardoor het een reeks mooie bruiklenen uit Amerika kan laten overkomen.

Ook andere musea pakken dit seizoen uit met ambitieuze tentoonstellingen. Zo is in het Teylers Museum vanaf 29 sept. de eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling te zien van Claude Lorrain. In samenwerking met het Louvre zijn een kleine honderd tekeningen en schilderijen bijeengebracht. Het Centraal Museum brengt vanaf 12 nov. een ode aan Abraham Bloemaert, tijdgenoot van Vermeer en Rembrandt en leermeester van de Utrechtse caravaggisten. En in het Cobra Museum opent 28 jan een tentoonstelling over Paul Klee, met onder meer een mooie selectie van zijn kindertekeningen. Het werk van Stanley Spencer is in Nederland nog vrij onbekend, maar daar zal verandering in komen als de Engelse schilder uit het interbellum vanaf 17 sept. een groot overzicht krijgt in de Rotterdamse Kunsthal. Zijn aangrijpende portretten vormden een belangrijke inspiratiebron voor schilders als Lucian Freud, Dick Ket en Charley Toorop.

Op het gebied van de hedendaagse kunst staan veelbelovende tentoonstellingen op het programma van de Brit Nathaniel Mellors, winnaar van de Cobra Prijs en succesvol op de Biënnale van Venetië. Hij exposeert vanaf 3 sept. in Smart Project Space in Amsterdam en vanaf 10 dec. in het Cobra Museum in Amstelveen. Het Haagse GEM heeft tentoonstellingen van de jonge sterren Jonathan Meese (1 okt.) en Matthew Day Jackson ( 28 jan.) op het programma staan. Museum De Pont komt met een tentoonstelling van Turner Prize-winnaar Mark Wallinger (8 okt).

Sandra Smallenburg

    • Sandra Smallenburg