Architectuur op komst

Het grote publieksevenement van het najaar op architectuurgebied is de Open Monumentendag (10 en 11 sept.), die nu 25 jaar bestaat. Thema is ‘Nieuw gebruik – oud gebouw’. Op vrijdag 9 sept. organiseert Architectuurcentrum Amsterdam een debat (15u) in de Beurs van Berlage over het herbestemmen en opnieuw inrichten van grote industrieterreinen. Begin november organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam en Maastricht een biënnale over leegstand; op 3 nov. is Richard Florida te gast.

Aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam gaat volgend voorjaar het filmmuseum EYE open, in het opvallende nieuwe gebouw van het Weense bureau Delugan Meissl. Nog een hoogtepunt van volgend jaar is het zwemstadion van Zaha Hadid voor de Olympische Spelen in Londen. Nederland studeert nu op een drijvend dorp met 3.500 woningen en voorzieningen voor het geval de Spelen van 2028 hier worden gehouden.

Bij uitgeverij 010 verschijnt het boek Rietveld op Curaçao. Tussen 1949 en 1960 ontwierp hij daar samen de arts Chris Engels zes gebouwen en interieurs.

Ondanks de kortingen op het kunstonderwijs begint de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten een nieuwe masteropleiding voor interieurontwerp, Inside geheten.

Tracy Metz

    • Tracy Metz