Aliens in het wilde westen

scene uit de film Cowboys & Aliens (2011) FOTO: UPI Harrison Ford UPI

Cowboys & Aliens

Regie: Jon Favreau. Met: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Paul Dano. In: 75 bioscopen. ****

Eigenlijk is het volkomen logisch. Waarom zouden alleen wij de confrontatie met buitenaardse wezens aangaan? Waarom is er pakweg 150 jaar geleden niet al een stelletje geland in het Wilde Westen? Als uw fantasie op hol slaat van dit soort ‘wat als?’-fantasieën, behoort u tot het ideale publiek voor wat verreweg de beste actieavonturenfilm uit Hollywood is deze zomer. Cowboys & Aliens is gebaseerd op een stripboek, maar in plaats van een traditionele stripverfilming kijk je naar het beste wat de genres western en sciencefiction te bieden hebben. Stoffige goudgravers en met whisky doordrenkte saloons, hightechwapens en vreemde vliegende objecten, onmenselijk sexy vrouwen en eindeloos over de prairies starende revolverhelden.

Daniel – James Bond – Craig speelt er zo eentje, een outlaw die onder de rand van zijn hoed woont. Hij heeft een oude vete met de plaatselijke boss Dolarhyde (Harrison Ford), maar nu even iets anders aan zijn hoofd: geheugenverlies en een mysterieuze handboei om zijn pols. Wat een gimmick lijkt ontwikkelt zich tot een meeslepende strijd waarin gezworen vijanden (cowboys, indianen, outlaws, brave burgers) de krachten bundelen tegen een groter kwaad.

Dana Linssen

    • Dana Linssen