Ajax profiteert van nederlaag Twente

FC Twente is kansloos tegen het Portugese Benfica en daalt af naar de Europa League.

Ajax loot vandaag als enige Nederlandse deelnemer mee in de Champions League.

Ajax juichte gisteravond waarschijnlijk stilletjes mee met het Portugese Benfica, dat FC Twente in de laatste voorronde van de Champions League met een afgetekende 3-1 overwinning declasseerde. De Amsterdamse voetbalclub loot vandaag in Monaco (18.00 uur) als enige Nederlandse club mee als de groepsfase van het belangrijkste Europese bekertoernooi bekend wordt. Ajax hoeft het geld uit de zogenoemde marketingpool niet meer te delen met FC Twente en zal nu circa 3 miljoen euro meer krijgen voor de televisierechten. FC Twente is veroordeeld tot de sportief en financieel veel minder aantrekkelijke Europa League. PSV hield daar vorig jaar als kwartfinalist 3,1 miljoen euro aan over. De loting voor dit troosttoernooi vindt morgen plaats.

FC Twente maakte vorig jaar met de eerste landstitel in de clubgeschiedenis sportief de stap naar de Nederlandse top. Als kampioen van Nederland plaatste de club zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De zes wedstrijden die de club speelde leverden FC Twente een bedrag van 13.432.000 euro op. Ajax dat zich via de voorronde plaatste ten koste van Dynamo Kiev kreeg 12.328.000 euro van de UEFA.

FC Twente had dit jaar de miljoeneninkomsten uit de Champions League weliswaar niet begroot, maar het verschil met vorig jaar zal groot zijn. Twaalf maanden geleden kon de club dure aankopen als Marc Janko (5 miljoen euro) en Emir Bajrami (2,8 miljoen euro) financieren. Daarnaast stak FC Twente 8 miljoen euro in de uitbreiding van het stadion.

Dit seizoen roerde de club zich amper op de transfermarkt. Het vertrek van sterspeler Theo Janssen werd opgevangen met het aantrekken van de transfervrije Willem Janssen van Roda JC en Tim Cornelisse van FC Utrecht. De huidige koploper in de eredivisie is al maanden met Feyenoord in onderhandeling over aantrekken van Leroy Fer. FC Twente wilde tot dusver niet voldoen aan de vraagprijs van 5 miljoen euro voor de talentvolle middenvelder. Ondertussen staan spelers als Bryan Ruiz, Douglas en Nacer Chadli in de belangstelling van buitenlandse voetbalclubs. Het is met name de vraag of Ruiz na de nederlaag van gisteren nog wel in Enschede wil blijven.

FC Twente wist vorig seizoen in een groep met Inter, Tottenham Hotspur en Werder Bremen met fris en aanvallend voetbal de aandacht op zich te vestigen. De kampioen van Nederland maakte reclame met voetbal van ‘de Hollandse School’ maar kwam uiteindelijk niet door de groepsfase. FC Twente had zich vooraf niet ten doel gesteld kampioen van Nederland te worden, maar streed tot de laatste competitiedag met Ajax. In de Amsterdam Arena werd het kampioenschap én rechtstreekse deelname aan de Champions League verspeeld.

De tweede plaats in de eredivisie leverde weliswaar een plaats op in de voorrondes van de Champions League, maar het Nederlandse clubvoetbal presteerde de afgelopen jaren zo ondermaats dat het afgleed naar een negende plaats op de UEFA-ranking. FC Twente wist daardoor op voorhand dat het een grote naam zou moeten uitschakelen. Nadat het elftal van Co Adriaanse eerst afrekende met het Roemeense FC Vaslui, werd de club aan Benfica gekoppeld. De nummer twee van Portugal die werkt met een begroting van boven de 100 miljoen euro.

De verschillen tussen FC Twente en Benfica zijn enorm. Neem alleen al het clubicoon. Voor de Veste in Enschede staat een standbeeld van Blaise N’kufo. Een Zwitserse spits die in Europa nooit furore maakte. Op het plein voor het Estadio da Luz van Benfica is Eusebio vereeuwigd. De parel uit Mozambique is sinds de finale van de Europa Cup in 1962 tegen Real Madrid een levende legende. Zowel N’Kufo als Eusebio waren overigens gisteren aanwezig bij het duel tussen Benfica en FC Twente.

Na de 2-2 vorige week in de heenwedstrijd wilde Adriaanse Benfica met een zeer aanvallend ingesteld elftal bestrijden. Het was dapper, maar naïef. Het elftal van Jorge Jesus liet vorig seizoen tegen PSV al zien dat ze in eigen huis altijd vol voor de winst gaan. In de eerste helft hield FC Twente piepend en krakend stand tegen de aanvalsgolven van O Glorioso. In de eerste minuut na rust maakte de Belg Axel Witsel met een schitterende omhaal de openingstreffer. Het verzet van FC Twente was daarmee gebroken. De boomlange verdediger Luisão en opnieuw Witsel zetten Benfica op 3-0. Ruiz mocht vijf minuten voor tijd met een kopbal nog de eer redden voor FC Twente. De miljoenen gaan echter naar Benfica én Ajax.

    • Koen Greven