Woordvoerder Cameron kreeg geld van Murdoch

Andy Coulson zou door de omstreden mediamagnaat zijn betaald toen hij al werkte als woordvoerder van premier Cameron.

Coulson, die vorige maand werd gearresteerd, is oud-hoofdredacteur van News of the World, de Britse krant die onlangs na een pijnlijk afluisterschandaal werd opgeheven. Hij was tussen juli 2007 en mei 2010 directeur communicatie van de Conservatieve Partij. Volgens de BBC kreeg Coulson tot eind 2007 honderdduizenden ponden uitbetaald van Murdoch-uitgeverij News International, bovenop zijn jaarsalaris van 275.000 pond van de Conservatieven.

Het ging om een vergoeding die Coulson en News International waren overeengekomen toen Coulson in januari 2007 opstapte als hoofdredacteur van News of the World. De reden voor zijn vertrek was een veroordeling van een verslaggever wegens het afluisteren van mobiele telefoons van beroemdheden en royalty. De deal tussen Coulson en News International zou inhouden dat de uitgeverij tot eind 2007 Coulsons salaris bleef uitbetalen, zij het in de vorm van een ontslagvergoeding. Daarnaast behield Coulson de ziektekostenverzekering van het Murdoch-bedrijf en zijn bedrijfsauto.

Medewerkers van Cameron zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de doorlopende betalingen aan Coulson. Lagerhuisleden van Labour pleiten voor een onderzoek naar de gang van zaken door de Kiescommissie, een onafhankelijk orgaan dat toeziet op onder meer partijfinanciering. Labour-parlementariër Tom Watson zei dat de betalingen kunnen neerkomen op een „niet opgegeven donatie aan de Conservatieve Partij”. Cameron kwam vorige maand onder vuur wegens het inhuren van Coulson. Labour-leider Ed Miliband noemde Coulsons benoeming „een catastrofale beoordelingsfout”. Cameron zei toen dat hij daarvan „geleerd” heeft. (BBC)