Wim Kok: verschil in visie op Europa van PVV en kabinet gaat kraken

Foto NRC / Roel Rozenburg
Foto NRC / Roel Rozenburg Oud-premier Wim Kok: Radicaal andere houding van de PVV gaat kraken. Foto NRC / Roel Rozenburg

Europa verdeelt de coalitie. Volgens oud-premier Wim Kok gaat het verschil in visie op de Europese samenwerking van CDA en VVD enerzijds en gedoogpartner PVV anderzijds ‘kraken’.

Dat zegt hij in een interview dat morgen in het Financieele Dagblad staat.

“CDA en VVD zien dat het Nederlands belang voor een deel in de kracht van Europese samenwerking ligt, maar de belangrijke gedoogpartij waarop dit kabinet steunt, neemt een radicaal andere houding in. Dat gaat kraken. Als Europees beleid moet worden gevoerd terwijl in de corridors van de Tweede Kamer klinkt dat dit niet in het belang van Nederland is, dan gaat zich dat vroeg of laat binnen de gedoogconstructie wreken. Er zit teveel spanning op een hoofdpaneel van het regeringsbeleid. Dit is het hart van het financieel-economisch beleid en bepalend voor onze toekomst, welvaart en welzijn de komende jaren.” - Wim Kok in het FD

‘Voorstel Sarkozy en Merkel gaat niet ver genoeg’

Vorige week stelden Sarkozy en Merkel voor om een “economische regering” te vormen voor de eurozone. Deze nieuwe regering moet geleid worden door de president van de Europese Unie, maar de bevoegdheden ervan zijn nog steeds niet helder. Het Frans-Duitse voorstel gaat volgens Kok niet ver genoeg, omdat de coördinatie bij regeringsleiders blijft liggen. Hij pleit ervoor om het samen te brengen in Brussel.