Wijnarbeiders Z-Afrika leiden 'ellendig leven'

In this photo taken Monday, Aug. 22, 2011, farmworkers, left, work on a grape farm as a farmhouse is seen, background, near the town of Franschhoek, South Africa. Slum housing and poor health conditions endured by South African farmworkers amount to human rights abuses, Human Rights Watch said in a report released Tuesday about the men and women who produce some of the country's best-known exports _ wines and fruit. (AP Photo/Schalk van Zuydam)
In this photo taken Monday, Aug. 22, 2011, farmworkers, left, work on a grape farm as a farmhouse is seen, background, near the town of Franschhoek, South Africa. Slum housing and poor health conditions endured by South African farmworkers amount to human rights abuses, Human Rights Watch said in a report released Tuesday about the men and women who produce some of the country's best-known exports _ wines and fruit. (AP Photo/Schalk van Zuydam) AP

Zuid-Afrikaanse wijn mag weer. Maar de landarbeiders die op de boerderijen werken, zijn er sinds het eind van de apartheid weinig op vooruit gegaan. Volgens Human Rights Watch leiden zij een „ellendig, gevaarlijk leven”.

In een gisteren gepresenteerd rapport stelt de mensenrechtenorganisatie dat veel landarbeiders in de wijn- en fruitindustrie van de West-Kaapprovincie rond Kaapstad nog in krotten wonen, tijdens het werk geen toegang hebben tot schoon water of toiletten en door veelvuldig gebruik van pesticiden met gezondheidsproblemen kampen. Werkgevers zouden hun medewerkers bovendien verbieden om zich bij de vakbond aan te sluiten.

Human Rights Watch riep de Zuid-Afrikaanse wijnsector op om zich aan de op papier strenge lokale arbeidswetgeving te houden en de levensomstandigheden van de landarbeiders te verbeteren.

Zuid-Afrika is de op zes na grootste wijnproducent in de wereld. In de sector gaat jaarlijks omgerekend zo’n 2,6 miljard euro om. De wijnstreek rond Kaapstad trekt ieder jaar bovendien miljoenen toeristen. De arbeiders profiteren volgens de mensenrechtenorganisatie onevenredig weinig van de lucratieve industrie. Landarbeiders behoren met een minimumloon van ongeveer 140 euro per maand tot de laagst betaalde werknemers van Zuid-Afrika.

De bedrijfsorganisatie van boeren in Zuid-Afrika, AgriSA, noemde het rapport gisteren „eenzijdig, malicieus, oneerlijk en buitengewoon onverantwoordelijk”. En volgens handelsvereniging Wines of South Africa heeft het rapport geen oog voor alle verbeteringen die in de laatste jaren gemaakt zijn. In het verleden werden landarbeiders op veel wijnboerderijen uitbetaald in alcohol – het zogenoemde ‘dop-systeem’ – wat tot gezondheidsproblemen en gebroken sociale structuren leidde. Dat soort misstanden is volgens Wines of South Africa niet meer aan de orde.