‘VN-resolutie veroordeelt Syrisch regime en bevat sancties’

In Damascus vond gisteravond een betoging ter ondersteuning van president Assad plaats. Foto AP / Muzaffar Salman

Bij de Verenigde Naties in New York circuleerde gisteravond laat een ontwerptekst van een VN Veiligheidsraad-resolutie die het geweld van Syrië tegen de eigen bevolking veroordeelt en een reeks sancties instelt tegen hoge functionarissen rond president Assad.

De resolutietekst, die ontworpen is door Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten en in handen is van persbureau Reuters, zegt dat de raad “de voortgaande ernstige en systematische schending van mensenrechten door de Syrische autoriteiten sterk veroordeelt” en vraagt om “een onmiddellijk einde aan het geweld”.

Naast een veroordeling van het regime bevat de ontwerptekst van de resolutie sancties tegen het regime, zoals een oproep tot het wereldwijd bevriezen van tegoeden van Assad en 22 andere hoge Syrische functionarissen. De naam van de president komt echter niet voor op de opgestelde lijst met hoge Syriërs die een reisverbod zouden moeten krijgen. Wel staan bijvoorbeeld Assads broer Maher en vicepresident Farouq al-Shara. Ten slotte roept de resolutie op tot een wapenembargo tegen Syrië.

De vijf westerse landen die de resolutie hebben ontworpen willen deze zo snel mogelijk in stemming brengen binnen de VN-Veiligheidsraad. Of de resolutie het haalt is echter nog maar de vraag, omdat Rusland gisteravond nog zei het te vroeg te vinden voor sancties tegen Assads regime. Ook Veiligheidsraadleden als China, India en Zuid-Afrika zouden nog geen sancties willen tegen Syrië. De resolutie moet bij stemming door negen van de vijftien landen gesteund worden en mag van geen van de vijf permanente leden van de V-raad, waaronder Rusland en China, een veto krijgen.