Uitgelicht

Film

Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous (John Pasquin, 2005, VS/Australië). In vervolgfilm speelt Sandra Bullock andermaal aanstekelijk de undercover FBI-agente Gracie Hart. Kolder, slapstick en een sympathieke moraal over zelfrespect.Net5, 20.30-22.50u.

Master and Commander: The Far Side of the World (Peter Weir, 2003, VS). In historische spektakelfilm jaagt een Engelse kapitein van de Royal Navy anno 1805 op een Frans oorlogsschip voor de kust van Zuid-Amerika. Naast effectieve actie veel educatieve aandacht voor historische details en de minder aangename kanten van het leven aan boord. Met Russel Crowe als de kapitein en Paul Bettany als de scheepsarts.RTL7, 20.30-23.10u.

The Queen (Stephen Frears, 2006, Engeland/Frankrijk/Italië). Fijnzinnig drama ontleedt de machtsstrijd tussen koningin Elizabeth II van Engeland en de pas benoemde premier Tony Blair, na de dood van prinses Diana in 1997. Buckingham Palace bijt zich vast in traditie en protocol. Oscar voor hoofdrol van Helen Mirren. Ook met Michael Sheen.Canvas, 20.45-22.20u.

MacArthur (Joseph Sargent, 1977, VS). Grootscheepse en historisch min of meer verantwoorde film over het doen en laten van de omstreden Amerikaanse generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Met Gregory Peck in de titelrol, Dan O’Herlihy als Roosevelt en Ed Flanders als Truman. Inclusief de befaamde afscheidsspeech: „Old soldiers never die, they just fade away.”RTL7, 23.10-01.45u.

Informatief

Modus operandi – die Belgische Shoah. Ook in België kwam tijdens de Duitse bezetting de helse machine op gang die Joden oppakte, deporteerde en vermoordde. Zesentwintig transporten, vijfentwintigduizend mensen. Vijf procent keerde terug. Deze film van Hugues Lanneau uit 2008 neemt de medewerking van Belgische instanties, autoriteiten en dagbladen aan deze misdaden onder de loep. Ook is er aandacht voor verzetsgroepen als Le comité de Défense des Juifs (Joods Verdedigingscomité). Arte, 20.15-21.55u.

Natural world: Komodo – Secrets of the dragon. Westerse wetenschappers ontdekten de komodovaraan pas een eeuw geleden en de grootste hagedis ter wereld is nog steeds relatief onbekend. Bryan Fry geeft, met behulp van geavanceerd gereedschap, uitleg over de geheimen van dit prehistorische dier, van zijn verborgen gifklieren tot zijn duistere afstamming. BBC 2, 21.00-22.00u.

Exclusiv: Alt, arm und Arbeitslos. Ook in Duitsland gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar en gaan er stemmen op die opnieuw te verhogen, naar 69 of 70. Maar net als in Nederland komen werklozen boven de 50 bijna nergens meer aan de bak. In deze film wordt een aantal oudere werklozen gevolgd op hun dagelijkse route tussen arbeidsbureau, uitzendbureau en losse klus. ARD, 21.45-22.25u.

Seven wonders of the buddhist world. Documentaire over oorsprong en ontwikkeling van het boeddhisme. Historica Bettany Hughes bezoekt zeven plekken die illustratief zijn voor een van de oudste bestaande religies ter wereld. Haar reis begint bij de Mahabodhitempel in de Indiase deelstaat Bihar en voert langs de Boudhanath Stupa in Nepal, de Tempel van de Tand in Kandy (Sri Lanka), de Wat Pho in Thailand, Angkor Vat (Cambodja) en de reuzenboeddha bij het Po Linklooster in Hongkong naar de Hsi Laitempel in Los Angeles. BBC 2, 22.00-23.15u.

Amusement

Mad men. Voorlaatste aflevering van de derde serie. In de week dat John F. Kennedy vermoord wordt, komt Pete erachter dat zijn promotie naar Cosgrove niet doorgaat, gaat de bruiloft van Roger Sterlings dochter wel door en verzamelt Betty de moed om een antwoord op Dons bekentenissen te formuleren.Ned.2, 23.20-00.10u.

Radio

Zomeravondconcert. Rechtstreekse uitzending uit het Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Andris Nelsons met Yefim Bronfman, piano in Beethovens Ouverture 'Die Ruinen von Athen', op. 113 en het Vijfde pianoconcert in Es, op. 73 ‘Kaiserkonzert’. Tot besluit Sheherazade, op. 35 van Rimski-Korsakov.Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Anton de Goede in gesprek met Enno van der Eerden, auteur van Ascona, bezield paradijs. Het boek gaat over het alternatieve kuuroord Monte Verità dat rond 1900 het licht zag. De nabij het Lago Maggiore gelegen plek oefende grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars en intellectuelen: Isadora Duncan, James Joyce, Carl Jung, Thomas en Erika Mann, Walter Gropius. Ook Nederlanders als Rie Cramer, Adriaan Roland Holst en Eddy du Perron gingen er op zoek naar ‘de nieuwe mensch’.Radio 6, 22.15-22.30u.