Toon de hele rekening van de invoering van de euro

Uit een tabel van het weekblad The Economist zou blijken dat de uitvoer van Duitsland naar Griekenland sinds de euro is verviervoudigd.

Guy Verhofstadt gebruikt dit voorbeeld om zijn pleidooi voor méér Europa kracht bij te zetten en tevens om van de euro profiterende landen als Duitsland en Nederland op de vingers te tikken (NRC Handelsblad, 20 augustus). Tevreden stelt hij vast: „Ik denk dat mensen te overtuigen zijn als ze de rekening zien”.

Verhofstadt vraagt zich niet af hoe die Grieken die gigantische importtoename voor elkaar hebben gekregen. Is het misschien denkbaar dat Griekenland ver boven zijn stand heeft geleefd en dat landen als Duitsland en Nederland hun profijt nu weer in belangrijke mate moeten inleveren?

Als Verhofstadt wil overtuigen, moet hij de hele rekening laten zien en niet slechts de hem welgevallige helft.

A.J.Derksen

Kapelle