Tijdens het EK staat de vader-zoonrelatie even uit

De jonge Seve van Ass heeft niet het gevoel dat hij zich dubbel moet bewijzen.

„Misschien alleen voor de buitenwereld. De jongens weten dat ik het kan.”

Om mij hoef je het niet te laten, zei Seve van Ass vorig jaar tegen zijn vader toen die gevraagd werd om bondscoach te worden van de Nederlandse hockeyers. Vanwege het aanstormende hockeytalent in de familie had Paul van Ass al eens bedankt voor de eer. „Maar ik zei: je moet het gewoon doen, je hoeft je voor mij echt niet in te houden”, vertelt Seve van Ass.

Nu speelt de negentienjarige international op het Europees kampioenschap in Mönchengladbach zijn eerste grote toernooi onder zijn vader. Daags na de poulewedstrijd van maandag tegen Engeland (4-3 zege) vertelt Seve van Ass in het spelershotel dat de vader-zoonrelatie gedurende het toernooi even op ‘uit’ staat. Bij het Nederlands hockeyteam is het coach Van Ass, ook voor Seve. „Toen we laatst samen thuiskwamen van een training zei ik: hé pap, je bent er weer. Alles goed?”

Op laconieke wijze praat Seve van Ass de complicaties van een bondscoach-vader tot onbeduidende proporties. Zelf heeft hij er nooit wat van gemerkt, maar dat er mensen zijn die het euvel duiden „zal vast”. „Als je bij de ploeg komt en je bent de jongste, dan zullen er vast mensen zijn die denken dat dat vanwege je vader is. Iedereen vindt van zichzelf dat hij de beste speler is, dus als ik ten koste van iemand anders speel, dan zal diegene ongetwijfeld zijn mening hebben.”

Bij hoofdklasser HGC debuteerde Van Ass als zestienjarige in de hoofdklasse voordat zijn vader daar coach werd. Bij de Nederlandse ploeg werd zijn vader eerder coach dan hij speler. Toch heeft hij niet het gevoel zich dubbel te moeten bewijzen. „Misschien alleen voor de buitenwereld. Maar de jongens weten dat ik het kan. Je moet ook niet met de intentie spelen dat je je voortdurend moet bewijzen, want dan blokkeer je.”

Het is volgens Seve niet zo dat het stilvalt in de kleedkamer omdat de zoon-van binnenloopt. „Misschien dat ze in het begin zo dachten. Dat ze kritiek niet konden uiten omdat het over mijn vader ging. Maar kritiek gaat niet over mijn vader, maar over de bondscoach.” Dat is voor hem iemand anders.

Seve van Ass werd vernoemd naar de Spaanse golfer Severiano ‘Seve’ Ballesteros, die afgelopen mei overleed. „Ik werd zelfs gecondoleerd toen hij overleed. Mijn vader is een groot fan, we hadden thuis altijd veel video’s. Het is wel mooi dat iemand in de golfwereld bekend werd met zijn voornaam, meer dan zijn achternaam.”

Van Ass junior geldt als een groot hockeytalent, daarover bestaat geen twijfel. „Ik voel ook dat ik hier wel thuishoor bij de A-groep.” Hij wacht na negen interlands nog wel op zijn eerste doelpunt. Seve: „Die hangt in de lucht, daar moet ik even doorheen. Maar ik hoef op dit EK niet zozeer op te vallen. Het begint met de uitvoering van mijn taken.”

Tegen Engeland maakte de tengere middenvelder kennis met het internationale tophockey. „Het is continu gaan, gaan, gaan”, zegt hij. „Je kunt je niet verstoppen.” Een slippertje van de jongeling voor het doel werd afgestraft waardoor het nog onnodig spannend werd. Maar volgens coach Seve van Ass was „de basiskeuze qua inrichting zonder bal” in orde. Ofwel: Van Ass was er goed in geslaagd de middenvelders Teun de Nooijer en Rogier Hofman te ontlasten. „Het komt wel goed met hem”, zei de coach.

Volgens Seve is zijn vader wel herkenbaar in zijn rol als trainer. „Bij ons thuis is hij ook altijd easy going, heel veel mag en zo is hij ook als coach. Je kunt ook alleen een goede bondscoach worden als je dicht bij jezelf blijft. Het zou niet werken als hij ineens heel strikt ging worden, zo zit hij niet in elkaar. En hij is juist daarom gevraagd. Omdat zijn blik op de wereld breder is dan hockey.”

Of zijn vader trots is hoort Seve waarschijnlijk pas na het toernooi. Want dat is nu even niet gepast. „Hij ziet vast wel dat ik mijn werk goed doe.” Grijns: „En hij heeft zelf nooit interlands gespeeld. Dus ik ga er maar van uit dat hij trots is.”

Nederland speelt vandaag (18.00 uur) tegen Ierland