Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Texelse vis in Texels bierbeslag

Wij hebben er vijf, zij hebben er een stuk of veertien. Bewoonde Waddeneilanden bedoel ik. Toch lijkt het alsof alle Duitsers vakantie komen vieren op Texel. Maar ik snap het wel. Texel heeft fantastisch lamsvlees en asperges. Maar ook zijn eigen kaas- en ijsboerderij. Een zelfpluktuin met aardbeien en bessen. Een paddestoelenkwekerij met verse Texelse

Wij hebben er vijf, zij hebben er een stuk of veertien. Bewoonde Waddeneilanden bedoel ik. Toch lijkt het alsof alle Duitsers vakantie komen vieren op Texel.

Maar ik snap het wel. Texel heeft fantastisch lamsvlees en asperges. Maar ook zijn eigen kaas- en ijsboerderij. Een zelfpluktuin met aardbeien en bessen. Een paddestoelenkwekerij met verse Texelse shii-takes. En zelfs een sterrenrestaurant: Bij Jef van chef Jef Schuur.

Je kunt meevaren op een garnalenboot, waarop de beestjes direct nadat ze zijn binnengehaald in zeewater gekookt worden. Er zijn excursies om paddestoelen te zoeken, of oesters. Bij eb kun je met een beitel joekels van Japanse oesters van rotsen of stalen bouwsels in zee tikken. En natuurlijk zijn er ook alikruiken, kokkels, scheermessen en krabben te vinden.

Ieder dorp heeft ook zijn eigen kruidenbittertje, met namen als Durper Drup, Ronselaertje, Strender Stropertje en het tamelijk briljante Best Tessels Spul. Mijn favoriet blijft echter het lichtzoete Kees Boontje.

Texel heeft zelfs zijn eigen bierbrouwerij sinds 1999. Daar kun je ook een rondleiding krijgen. Die worden gegeven door Harm, een kleine man op leeftijd met een bril, een wit ringbaardje en een vrij luide stem. Hij draagt een gele polo met daarop ‘Team Texelse brouwerij’ (de werknemers dragen een donkerblauwe polo met eenzelfde opdruk).

In 1999 werd er in de oude zuivelfabriek 20.000 liter bier per jaar gebrouwen. Nu, twaalf jaar later, is dat een half miljoen liter. Op 13.728 eilandbewoners. Hoewel daarvan maar twee alcoholist zijn, vertelt Harm, blijft toch 70 procent van de productie op Texel.

Had ik al gezegd dat ik deze week op Texel zit?

Nu zouden we natuurlijk Texels lam met Texelse shii-takes en een saus met Texelse rode bessen kunnen maken. Of Texelse Japanse oesters gegratineerd met Texelse schapenkaas. Maar het wordt: gefrituurde vis in Texels bierbeslag.

Scheid de eieren. Klop de dooiers met de olijfolie en een snuf zout en peper door de bloem. Klop hierdoor 250 ml Texels Skuumkoppe (een zeer aangenaam donker witbier) met een garde. Klop de eiwitten stijf. Roer met een spatel of een pannenlikker eenderde van het eiwit door het bierbeslag. Vouw nu voorzichtig de rest van het eiwit erdoor.

Snijd de inktvis in ringen, de vis in zes of acht blokjes en pel de gamba’s. Haal ze door het bierbeslag en frituur ze op 175 graden Celsius. De inktvisringen liefst niet te lang, anderhalve minuut aan elke kant, de vis en de gamba’s mooi goudbruin.

Frituur vooral niet te veel stukken tegelijk anders blijven ze plakken aan de mandjes. Ik gebruik het liefst twee houten eetstokjes om de vis door het beslag te halen en ze tijdens het frituren even om te draaien.

Om af te sluiten nog wat ongegeneerde reclame: op 9, 10 en 11 september vindt het festival Texel Culinair plaats in De Koog.

Gefrituurde vis

Voor 2 à 3 personen:

een inktvisje

250 gr stevige vis, bijvoorbeeld kabeljauw

4 gamba’s

200 gr bloem

flesje Skuumkoppe

3 eieren

peper, zout

scheutje olijfolie