Terugloop bij theater

Btw-verhoging zorgt voor terugloop in kaartverkoop bij de podiumkunsten.

De voorverkoop voor aanstaand theaterseizoen is sterk teruggelopen. De sector verkocht 14 procent minder kaarten vergeleken met vorig seizoen. Dat heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) gisteren bekendgemaakt. Volgens de organisatie komt dat door de invoering van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent voor podiumkunsten in juli.

Podia hadden al rekening gehouden met de verminderde kaartverkoop. Ze programmeerden 9 procent minder voorstellingen en concerten.

De omzet daalde met 18 procent nog sterker dan het aantal verkochte kaartjes. Dat komt volgens de organisatie doordat mensen kiezen voor goedkopere kaartjes. „De vrees dat de btw-verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen”, concludeert de VSCD. De organisatie roept de regering op de btw-verhoging alsnog ongedaan te maken.

Het culturele seizoen begint in september en duurt tot augustus. De cijfers zijn afkomstig van een steekproef onder de leden van de VSCD die in maart of april met de voorverkoop van kaarten begonnen. (Novum)