Strijdbare Gaddafi: terugtrekking compound was ‘tactische zet’

Gaddafi op een archieffoto in februari. Hij staat hier de pers te woord bij zijn compound in Tripoli. Foto Reuters / Desmond Boylan

De onvindbare Libische dictator Moammar Gaddafi zegt dat zijn leger zich uit tactische overwegingen heeft teruggetrokken van zijn compound. Hij zweert de dood of de overwinning in zijn strijd tegen de “agressie” van de rebellen.

Afgelopen nacht werden via tv-station Al-Orouba TV, dat nog altijd onder controle staat van Gaddafi’s regime, twee radioboodschappen uitgezonden die van de in het nauw gedreven Libische leider zouden zijn. Hij zei daarin dat zijn regime zich uit tactische overwegingen heeft teruggetrokken van zijn compound in het centrum van Tripoli. Volgens Gaddafi heeft de NAVO zijn compound met 64 luchtaanvallen met de grond gelijk gemaakt.

In een van de audioboodschappen zei Gaddafi dat hij onopgemerkt een rondreis door Tripoli heeft gemaakt en dat hij heeft gevoeld dat de stad niet in gevaar is. Hij riep de inwoners van Tripoli op om de hoofdstad “schoon te vegen” door de rebellen, die hij weer eens als “verraders” aanduidde, te elimineren. Gaddafi beschuldigde de opstandelingen er in een van de radiotapes van de inwoners van Tripoli te martelen. Hij zweerde tot de dood of de overwinning tegen deze “agressie” te zullen vechten.

Verblijfplaats Gaddafi onduidelijk, ‘Nicaragua bereid hem op te vangen’

Waar Gaddafi zich bevindt en of de opnamen echt van hem zijn is onduidelijk. De rebellen veroverden gisteravond het hoofdkwartier van de Libische dictator in het centrum van Tripoli, maar konden Gaddafi daar niet vinden. Mogelijk bevindt hij zich in een kelder onder het complex, maar hij kan Tripoli inmiddels ook zijn ontvlucht. De opstandelingen laten weten net zolang door te gaan totdat hij is gevonden.

Een belangrijke adviseur van president Daniel Ortega zei afgelopen nacht dat Nicaragua bereid zou zijn om Gaddafi op te vangen in het geval de Libische dictator besluit te vluchten en het land te verlaten. Ortega is een belangrijke bondgenoot van Gaddafi in Latijns-Amerika. Samen met onder meer Hugo Chavez staan Ortega en Gaddafi bekend om hun anti-Amerikanisme.