Spanjaard Moreno wint op de Sierra Nevada

Daniel Moreno won de vierde etappe, Sylvain Chavanel is de nieuwe klassementsleider in de Ronde van Spanje.

Daniel Moreno heeft gisteren de vierde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard van Katusha kwam als eerste boven op de Sierra Nevada, het dak van de Vuelta. In het algemeen klassement is Sylvain Chavanel de nieuwe leider. De Fransman van Quickstep heeft 43 seconden voorsprong op Moreno.

De vlucht van de dag werd opgezet door Skil-Shimano-renner Koen de Kort. Samen met vijf medevluchters pakte hij een maximale voorsprong van acht minuten, maar op de flanken van de Sierra Nevada moest De Kort al snel lossen. De vier overgebleven vluchters haalden de streep ook niet met voorsprong.

In de laatste vijf kilometer besloot Chris Anker Sørensen (Saxo Bank) een gok te wagen. De Deen reed weg uit de groep van de favorieten en kreeg gezelschap van Moreno. De Spanjaard van Katusha sprintte in de slotfase bij Sørensen weg en greep de dagzege. De groep der favorieten gaf elf tellen toe op Moreno en Sørensen. In die groep zaten ook de Nederlandse klassementsrenners Wout Poels (Vacansoleil), Bauke Mollema en Steven Kruijswijk (beiden Rabobank).

Verliezers van de dag waren Igor Anton en Mark Cavendish. Klassementsrenner Anton (Euskaltel) kon het tempo op de slotklim niet bijbenen en verloor ruim anderhalve minuut. Sprintkanon Cavendish wachtte de klim naar de Sierra Nevada niet af. Hij stapte op vijftig kilometer van de finish af. Cavendish reed de Vuelta als voorbereiding op de WK in Kopenhagen. (Novum)