Scenaristen met liefde voor sterke vrouwen

Hoe gaan scenarioschrijvers te werk? Drie genomineerden voor de Lira Scenarioprijs 2011 vertellen Ron Rijghard over hun vak. „Mensen moesten enorm huilen, dan is de scène gelukt.”

De scenarioschrijvers van de tv-series Annie M.G., Penoza en van de tv-film De fuik zijn genomineerd voor de Lira Scenarioprijs 2011. Dat heeft de auteursrechtenorganisatie Lira vanochtend bekend gemaakt.

Het duo Mieke de Jong en Tamara Bos (Annie M.G.), Jacqueline Eskamp (De fuik) en het trio Pieter Bart Korthuis, Elbe Stevens en Franky Ribbens (Penoza) maken kans op de grootste scenarioprijs in het Nederlands taalgebied. De prijs, een geldbedrag van 15.000 euro, wordt op 15 september uitgereikt aan de scenarist van het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2007 en 2010 op de televisie werd uitgezonden.

Genomineerden Mieke de Jong, Jacqueline Eskamp en Pieter Bart Korthuis, die meestal achter de schermen werken, geven op deze pagina een toelichting op ‘hun serie’.

De Lira Scenarioprijs wordt dit jaar voor de tiende maal uitgereikt. De jury bestaat uit Ronald Plasterk (voorzitter), Hanneke Groenteman, Ivo van Hove, Geert Lageveen en Cornald Maas.