Sap: Mariko Peters behoudt portefeuille

Nederland, Den Haag,09-08-2011. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters .Foto Evelyne Jacq
Nederland, Den Haag,09-08-2011. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters .Foto Evelyne Jacq GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. Foto NRC / Evelyne Jacq

Het in opspraak geraakte Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks blijft woordvoerder buitenlandse zaken voor die partij. Fractievoorzitter Jolande Sap, net terug van vakantie, zal haar niet vragen de portefeuille op te geven.

Dat schrijft politiek redacteur Huib Modderkolk vandaag in NRC Handelsblad. Sap: “ze is onze buitenlandwoordvoerder en ze blijft onze buitenlandwoordvoerder”.

Mariko Peters werd deze zomer beticht van belangenverstrengeling, toen zij als diplomaat in 2005 een subsidieaanvraag van haar huidige partner moest beoordelen. GroenLinks en Mariko Peters hielden zich lange tijd stil over de kwestie. Uiteindelijk concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een rapport over de handelwijze van Peters dat zij bij de aanvraag integer had gehandeld, maar dat zij de relatie met de man, Robert Kluijver, wel eerder had moeten melden.

Vanochtend schreef De Telegraaf dat Peters later, in 2006, “uitdrukkelijke waarschuwingen” negeerde toen ze als plaatsvervangend ambassadeur het inhuren van Kluijver door de ambassade in Kabul goedkeurde. Dat gebeurde terwijl de relatie tussen Peters en Kluijver al bij de ambassade bekend was. Niet Peters, maar het hoofd ontwikkelingssamenwerking heeft zich daarom over het inhuren van Kluijver gebogen. Peters zette de laatste paraaf. Sap zegt daarover: “Deze feiten waren al bekend. Toentertijd heeft niet Peters maar iemand anders de inhoudelijke beoordeling gedaan. Dat haar handtekening onder het contract staat, is ongelukkig, zoals het ministerie ook al concludeerde.”

Peters’ fractiegenoten willen niet reageren op de ophef. Volgende week komen zij bijeen tijdens twee zogeheten ‘strategiedagen’. Dan zal de fractie ook over de kwestie spreken.