Rusland wil dat Gaddafi en rebellen met elkaar in gesprek gaan

In de Russische stad Rostov-on-Don betuigden begin juli enkele Russen hun steun aan de Libische leider Gaddafi. Foto Reuters / Sergei Karpov

De gevechten in Libië moeten stoppen en het regime van Gaddafi moet met de rebellen om tafel om tot een politieke oplossing te komen. Dat zei de Russische president Medvedev vanochtend op een militaire basis in Siberië.

Medvedev was op de basis om gesprekken te voeren met de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Il. Hij zei dat Rusland wil dat de Libiërs “zelf tot een oplossing komen” over de toekomst van hun land. Medvedev sloot niet uit dat zijn land de Libische rebellenregering als wettig gezag van Libië zal erkennen als zij erin slagen het land te verenigen. Wel benadrukte hij dat Gaddafi nog steeds invloed en militaire mogelijkheden heeft in Libië.

De voorzichtige benadering van Rusland is gemakkelijk te verklaren volgens onze correspondent Michel Krielaars:

“Rusland is vanaf het begin af aan heel erg tegen het NAVO-ingrijpen geweest, omdat de Russen het niet graag zien gebeuren dat de NAVO zich actief met een opstand in een ander land bemoeit. Daarom zijn ze in de VN-Veiligheidsraad nu ook zo voorzichtig met Syrië. Verder keert de Russische buitenlandpolitiek zich altijd tegen wat zij de Amerikaanse hegemonie in de wereld noemen. Ten slotte hebben de Russen ook enorme olie- en gasbelangen in Libië en zijn ze dus gebaat bij stabiliteit daar.”

Gaddafi zegt door te vechten tot ‘dood of overwinning’

Ondanks de oproep van Rusland om de dialoog aan te gaan lijken zowel Gaddafi als de rebellen niet bereid de wapens neer te leggen. Afgelopen nacht werden via tv-station Al-Orouba TV, dat nog altijd onder controle staat van Gaddafi’s regime, twee radioboodschappen uitgezonden die van de in het nauw gedreven Libische dictator zouden zijn. Hij riep de inwoners van Tripoli op om de hoofdstad “schoon te vegen” en de rebellen te elimineren.

Het leger van Gaddafi heeft volgens verschillende bronnen vannacht en vanochtend vroeg nieuwe aanvallen uitgevoerd op diverse Libische steden. Zo zou afgelopen nacht vanuit Sirte een Scudraket zijn afgevuurd op havenstad Misrata. Daarnaast zouden Gaddafi’s troepen ook Gradraketten en mortieren hebben afgevuurd op Tripoli.