Rodriguez bezorgt Katusha tweede dagsucces op rij in Vuelta

Laatste aanzet van Joaquin Rodriguez alvorens hij als eerste over de streep komt in Valdepenas de Jaen. Foto Reuters / Miguel Vidal

Joaquin Rodriguez heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard kwam na 187 kilometer als eerste aan in Valdepeñas de Jaen en bezorgde zijn ploeg Katusha daarmee een dag na de overwinning van Daniel Moreno opnieuw succes. De Nederlanders Wout Poels van Vacansoleil eindigde knap als tweede, gevolgd door Bauke Mollema van Rabobank.

Het venijn van de rit zat vandaag duidelijk in de staart. Op de Alto de Valdepeñas waagde David Moncoutié zijn kans. De Fransman, die de laatste jaren een abonnement heeft op de bergtrui in Spanje, pakte een halve minuut voorsprong, maar zakte in de loodzware laatste kilometer door het ijs. Een versnelling van Rodriguez kon niemand beantwoorden. Poels kwam nog het dichtste bij, maar strandde uiteindelijk op vier seconden.

Sylvain Chavanel behoudt de rode leiderstrui, maar ziet de concurrentie wel dichterbij komen. De voorsprong op Moreno bedraagt nog negen seconden. Rodriguez bezet op 23 seconden de derde plaats. Mollema, die op 55 seconden staat, is op de twaalfde plaats de beste Nederlander.