Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank Den Haag verbiedt smartphones Samsung - ‘Apple delft onderspit’

Modellen met de Samsung Galaxy S tijdens de introductie van de telefoon in Seoul. Foto Reuters / Truth Leem

Samsung moet de smartphones Galaxy S, S II en Ace 13 oktober van de markt halen. Dat heeft een voorzieningenrechter in Den Haag bepaald. De rechter verbiedt de verkoop van de telefoons omdat het inbreuk maakt op patenten van concurrent Apple. Samsung laat weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De rechter stelt dat Samsung in zijn smartphones met de wijze van scrollen in de fotogalerij inbreuk maakt op een octrooi van Apple. Andere vorderingen van Apple, onder andere over het unlocken van een scherm, heeft de rechter afgewezen. Samsung heeft volgens de rechter ook het model van de iPhone niet ‘slaafs’ gekopieerd, zoals Apple beweerde.

De inbreuk geldt voor de smartphones van Samsung die Android 2.3 draaien. De tablets van Samsung, die Android 3.x draaien, maken geen inbreuk op de patenten van Apple.

Samsung neemt alle mogelijke maatregelen

Update 18.06: Samsung laat in een reactie aan Novum weten ‘alle mogelijke maatregelen, waaronder juridische vervolgstappen’ te nemen om ervoor te zorgen dat de Galaxy-smartphones toch in Nederland te koop blijven. De onderneming stelt verder niet te verwachten dat de uitspraak de verkoop in andere Europese markten beïnvloedt.

‘Vooral nederlaag voor Apple’

Ondanks het verbod op de smartphones van Samsung is de uitspraak van de rechter volgens onze technologieredacteur Marc Hijink vooral een nederlaag voor Apple:

Het is voor Samsung een gunstige uitspraak en je kan zeggen dat Apple juist het onderspit delft, doordat de rechtbank alleen het scrollen in de fotogalerij als inbreuk op de patenten ziet. Er is volgens de rechter geen sprake van inbreuk op de andere patenten, zoals die van het model van de iPhone. Samsung kan dit dus relatief eenvoudig oplossen door met een update van de app van de fotogalerij te komen. Naar verwachting kunnen de telefoons dus ook na half oktober gewoon worden verkocht.

Apple kan nog wel beroep aantekenen.