Rebellen veroveren compound Gaddafi

Gaddafi’s zoon, Seif al-Islam, zaaide gisterochtend twijfel door te bewijzen dat hij helemaal niet gevangen zit.

Maar uiteindelijk liepen de rebellen het hoofdkwartier van Gaddafi snel onder de voet.

Wat gisterochtend nog een onneembare vesting leek, vormde gisteravond het decor voor een uitzinnig overwinningsfeest. De zwaar ommuurde compound van kolonel Moammar Gaddafi in Tripoli, een van de belangrijkste symbolen van zijn 42-jarige bewind, is uiteindelijk niet bestand gebleken tegen de aanhoudende aanvallen van rebellen en bombardementen van de NAVO.

Tegen het einde van de middag werd bekend dat rebellen de eerste muur rondom Bab al-Aziziya hadden weten te bedwingen. Luttele uren later stroomden zij met honderden tegelijk het terrein op van het complex. De Libische leider zelf werd daar niet aangetroffen, maar dat kon de euforie van de rebellen niet drukken. Tot het invallen van de schemering klonken vreugdeschoten.

Jongemannen sloopten Gaddafi’s hoofd van een bronzen standbeeld en schopten het over de grond. De tenten van Gaddafi, waarin hij gasten ontving en altijd bivakkeerde als hij naar het buitenland ging, werden in brand gestoken, verscheurd, vernield.

De rebellen sloegen meteen aan het plunderen. Een van hen ging er vandoor met een keukentrolley die op het terrein stond. Anderen liepen rond met kalasjnikovs van goud die ze hadden aangetroffen. De rebellen maakten een enorme hoeveelheid wapens buit. Ze droegen dozen met munitie naar buiten. Anderen reden weg met wagens vol luchtafweergeschut.

De euforie stond in schril contrast met de stemming aan het begin van de dag. Nadat de rebellen zondag met verbazingwekkende snelheid grote delen van Tripoli hadden ingenomen, stuitten ze gisteren in de loop van de middag op fel verzet van troepen loyaal aan Gaddafi. Ze werden in verschillende wijken aangevallen, ook door sluipschutters.

Er heerste verwarring aan het begin van de dag – door een ware coup de théâtre van het Gaddafi-kamp.

Seif al-Islam Gaddafi (39), de bekendste zoon van de kolonel, dook opeens op nadat de rebellen een dag eerder zeiden dat ze hem hadden opgepakt. Voor het ochtendgloren wandelde hij het Rixos Hotel binnen, dat altijd onder controle stond van Gaddafi-troepen, en waar internationale media verblijven. Omringd door juichende aanhangers legde hij een verklaring af voor de tv-camera’s. Breed lachend, gekleed in een olijfgroen shirt, stak hij zijn hand in triomf in de lucht. De snelle opmars van de rebellen, zei Seif, had hem helemaal niet verbaasd. Het was een slimme list geweest van zijn vader, om de rebellen de stad in te lokken en hen daarna te beschieten. De rebellen, zei hij, zaten in de val.

Maar later op de dag bleek het optreden van Seif al-Islam niet veel meer te zijn geweest dan precies dat: theater. Vlak na de inname van de compound werden aanhangers van Gaddafi geslagen en soms ook gedood. De militairen in het complex legden uiteindelijk de wapens neer. Het zwaar versterkte hoofdkwartier bleek ernstig te zijn beschadigd na zes maanden van luchtaanvallen van de NAVO.

Op het terrein van de Bab al-Aziziya-kazerne staat ook de woning van Gaddafi, die in 1986 werd geraakt door een Amerikaanse luchtaanval, als vergelding van een Libische aanslag op een Duitse discotheek waarbij twee Amerikaanse militairen om het leven kwamen. Een van de uitzinnige rebellen beklom gisteren het standbeeld van een gouden vuist die een gevechtsvliegtuig vermorzelt, dat Gaddafi neerzette na die luchtaanval.

Een 19-jarige rebel riep dat hij „een explosie van vreugde” in zich voelde. „Ik heb vrienden en familie verloren en nu loop ik in het huis van Gaddafi.” (Reuters, AFP, AP)