Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rebellen nemen militaire basis in - Vier Italiaanse journalisten ontvoerd

A Libyan rebel fighter prepares to fire a rocket propelled grenade launcher (RPG) towards a sniper position as they make a final push to flush out pro-Gaddafi forces from the Bab al Aziziya compound in Tripoli August 24, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
A Libyan rebel fighter prepares to fire a rocket propelled grenade launcher (RPG) towards a sniper position as they make a final push to flush out pro-Gaddafi forces from the Bab al Aziziya compound in Tripoli August 24, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Een Libische rebel staat klaar om een raketaangedreven granaat af te vuren richting Gaddafi-troepen binnen de compound in Tripoli. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De Libische rebellen hebben een militaire basis in de oliestad Zuara ingenomen. Dat meldt de Arabische zender Al Arabiya.

Er wordt hevig gevochten in Zuara, dat dicht bij de Tunesische grens gelegen is. Ook in Tripoli zijn de gevechten nog steeds in volle gang. Volgens de rebellen bestoken de regeringstroepen sinds het begin van de middag een aantal wijken in het centrum van de hoofdstad.

Vier Italiaanse journalisten ontvoerd

Vanochtend zijn vier Italiaanse journalisten ontvoerd nabij Zawiyah, vijftig kilometer ten westen van Tripoli. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De journalisten werken voor de dagbladen Corriere della Sera, La Stampa en Avvenire, aldus een woordvoerder van het ministerie. Persbureau AP meldt dat hun chauffeur gedood is.

Nummer twee van Libische inlichtingendienst loopt over naar rebellen

De Libische adjunct-chef van de inlichtingendienst heeft zijn functie neergelegd en zich aangesloten bij de rebellen, zo bericht Arabiya vanavond.

“Ik stel mezelf dienstbaar op voor het land en roep generaals en soldaten, die de zonen van Libië zijn, op om zich aan te sluiten bij de 17 februari revolutie”, aldus generaal Khalifah Mohammed Ali in een interview met Arabiya.

Rebellen jagen op Gaddafi’s zoon

Een groep zwaar bewapende rebellen is vanavond gearriveerd bij het Corinthia Hotel in Tripoli, omdat ze hebben gehoord dat Gaddafi’s zoon Saadi binnen zou zijn. Volgens een verslaggever van Reuters rende de groep rebellen het hotel binnen, blokkeerde de liften en ging de groep het hele hotel doorkammen. Buitenlandse journalisten die dagenlang vast werden gehouden in het Rixos-hotel zijn juist overgebracht naar het Corinthia, nadat ze vandaag werden vrijgelaten.

Libië-top in september in Parijs

De conferentie over Libië wordt op 1 september in Parijs gehouden. Dat hebben Sarkozy en Mahmoud Jibril, hoofd van de Nationale Overgangsraad, vanavond op een persconferentie bekend gemaakt. Op de top wordt besproken hoe het verder moet met het Noord-Afrikaanse land. Sarkozy verklaarde ook dat Frankrijk doorgaat met de militaire operatie onder de NAVO-vlag voor zolang als nodig is.

VS: geen bewijs dat Gaddafi Libië heeft verlaten

Volgens het Witte Huis is er geen bewijs dat erop wijst dat Gaddafi Libië verlaten heeft. Gisteren veroverden de rebellen het hoofdkwartier van de Libische leider. Maar van Gaddafi ontbreekt nog steeds ieder spoor. Hij zou zich mogelijk schuil houden in het zuiden van de hoofdstad, aldus de opstandelingen.

Libische minister van Buitenlandse Zaken: het is gedaan met Gaddafi

Libyan foreign minister says it’s over for Gaddafi
Volgens de Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi is de burgeroorlog in Libië “praktisch voorbij”. Dat zei hij tegen de Britse zender Channel 4 News.

“Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik zeggen dat ze hun wapens neer moeten leggen”, zei hij verwijzend naar de troepen loyaal aan Gaddafi.