Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

’95 procent van Libië in handen rebellen’ - prijs op hoofd Gaddafi

Caption: A rebel fighter climbs on top of a statue inside Moammar Gadhafi's compound Bab al-Aziziya in Tripoli, Libya, early Wednesday, Aug. 24, 2011. Intense clashes erupted Wednesday between Libyan rebels and regime loyalists in a neighborhood next to Moammar Gadhafi's compound that was stormed by opposition forces a day earlier. The rebels claim they have now taken control of nearly all of Tripoli, but Gadhafi loyalists fired shells and assault rifles at fighters who had captured the Libyan leader's personal Bab al-Azizya compound one day earlier. (AP Photo/Francois Mori)
Caption: A rebel fighter climbs on top of a statue inside Moammar Gadhafi's compound Bab al-Aziziya in Tripoli, Libya, early Wednesday, Aug. 24, 2011. Intense clashes erupted Wednesday between Libyan rebels and regime loyalists in a neighborhood next to Moammar Gadhafi's compound that was stormed by opposition forces a day earlier. The rebels claim they have now taken control of nearly all of Tripoli, but Gadhafi loyalists fired shells and assault rifles at fighters who had captured the Libyan leader's personal Bab al-Azizya compound one day earlier. (AP Photo/Francois Mori) Opstandeling klimt in een standbeeld in de Bab al-Aziziya compound van Moammar Gaddafi in Tripoli. Foto AP / Francois Mori

Moammar Gaddafi en zijn aanhangers hebben nog maar vijf procent van Libië in handen en daarmee is het regime van de Libische leider voorbij.

Dat heeft woordvoerder kolonel Abdallah Abu Afra van de Libische Nationale Overgangsraad vanmiddag tegen Al Jazeera gezegd. Volgens hem heeft degene die de Bab al-Aziziya compound in Tripoli in handen heeft, de controle over Libië. Gisteravond veroverden de rebellen het hoofdkwartier van Gaddafi in de Libische hoofdstad.

Sinds het begin van de middag bestookt het leger van Gaddafi wijken in het centrum van Tripoli om de stad te heroveren op de opstandelingen.

De rebellen hebben inmiddels ruim een miljoen euro op het hoofd van Gaddafi gezet en bieden leden van het regime die de staatsman gevangen nemen of vermoorden amnestie aan, meldt persbureau Reuters.