Rabobank maakt fors meer winst, spreekt van ‘goed halfjaar’

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Foto Bloomberg / Jock Fistick

Rabobank heeft in de eerste helft van 2011 een nettowinst geboekt die 13 procent hoger ligt dan die van vorig jaar. Dat maakte de bank vanochtend bekend. Rabobank heeft de winst naar eigen zeggen vooral gebruikt om het eigen vermogen te versterken.

De nettowinst van Rabobank steeg tot 1854 miljoen euro en ligt daarmee 13 procent hoger dan in dezelfde periode in 2010. Rabobank zag zijn kredietportefeuille licht groeien en het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 10,8%. De omvang van Rabobanks hypotheekportefeuille vertoonde ook een beperkte groei.

De bank spreekt vanwege bovenstaande cijfers van een “goed halfjaar”. Rabobank is tevreden over de eerste zes maanden van het jaar omdat er volgens de bank slechts “een bescheiden economisch herstel” optrad door de schuldencrises in de Verenigde Staten en Europa.

Topman Piet Moerland zei vanochtend op een persconferentie in Utrecht dat hij niet bang is voor een nieuwe recessie, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag:

“Moerland wil niet meegaan met economen en analisten die een nieuwe recessie verwachten als gevolg van de voortdurende Europese schuldencrisis, dalende beurzen en afnemend consumentenvertrouwen. Vorige week bleek dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent is gegroeid. De groei in de gehele eurozone bedroeg 0,2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. „Dat is nog groei’’, zei Moerland. Wel is de Rabo-topman bezorgd over de Europese schuldencrisis. „Die zeurt maar door. De maatregelen die politici hebben getroffen zijn op zich prima, maar komen vaak te laat en het is vaak te weinig’’, zei Moerland.”