Oppositie Syrië op zoek naar eenheid

Syrische oppositiegroepen zijn er nog niet in geslaagd om een gemeenschappelijke raad te formeren. Er komen tegenstrijdige berichten uit Turkije, waar de vertegenwoordigers van de zeer gefragmenteerde oppositie de afgelopen dagen bijeen waren. Volgens sommige leden is er een ‘nationale raad’ geïnstalleerd. Anderen zeggen dat het nog lang niet zo ver is.

„Mensen zijn nog maar net begonnen om een oppositie te formeren en dus handelen ze heel voorzichtig”, aldus een deelnemer. „We claimen niet dat we heel Syrië vertegenwoordigen. Maar we praten met iedereen en we proberen het eens te worden.”

Westerse landen werken intussen in de Veiligheidsraad aan een resolutie over sancties tegen de Syrische president, zijn familie en leden van zijn regering. In een ontwerp dat nu circuleert is sprake van bevriezing van Syrische tegoeden, en van een wapenembargo. De kans dat zo’n resolutie wordt aangenomen is niet groot, omdat Rusland – dat vetorecht heeft – tegen sancties is.

Syrische veiligheidstroepen hebben volgens lokale activisten in de buurt van de stad Hama vijf mensen gedood bij een protest waarin meer democratie werd geëist. Dat gebeurde terwijl elders in het land een VN-team door de autoriteiten wordt rondgeleid om aan te tonen dat het rustig is.

De Amerikaanse ambassadeur in Syrië heeft gisteren de zuidelijke stad Jassem bezocht. De autoriteiten waren woedend, maar volgens een woordvoerder van de ambassadeur had hij ze pas na afloop geïnformeerd omdat ze toch geen toestemming geven voor „welk bezoek dan ook, door wie dan ook, waar dan ook naar toe”. (AP, Reuters, AFP)