'Opbouw nieuw Libië begonnen'

De opbouw van ‘het nieuwe Libië’ is met onmiddellijke ingang begonnen. Dat heeft Mahmoed Jebril, de nummer twee van de opstandelingen, gezegd nadat de rebellen gisteren het laatste grote bolwerk van kolonel Moammar Gaddafi in de hoofdstad Tripoli gisteren innamen.

Gaddafi bleek niet meer in het kazernecomplex Bab al-Aziziya te verblijven. Enkele uren later liet hij, via een geluidsopname die door een lokaal televisiestation werd uitgezonden, weten dat hij voor een „tactische” terugtocht had gekozen. De strijd gaat volgens hem onverminderd door tot „martelaarschap of overwinning” volgt.

Waar Gaddafi en zijn familie nu zijn is niet bekend. Zijn aanhangers hebben nog altijd twee steden in het land in handen: de kustplaats Sirte en het meer zuidelijk gelegen Sebha.

Nog altijd hebben zijn aanhangers naar schatting ook eenvijfde deel van Tripoli in handen. Zijn manschappen controleren onder meer het Rixos Hotel, waar enige tientallen westerse journalisten en enkele westerse functionarissen, onder wie een Amerikaans Congreslid, verblijven. Ze mochten het hotel niet verlaten van de militairen. Een BBC-correspondent omschreef de situatie als „wanhopig”. Vanmorgen werden weer nieuwe schotenwisselingen gemeld van de Bab al-Aziziya-kazerne.

Op het centrale Groene Plein in Tripoli, dat is herdoopt in het Martelaarsplein, vieren sinds gisteravond steeds meer mensen feest wegens het einde van Gaddafi’s bewind, dat 42 jaar heeft geduurd.

Gisteren gaf rebellenwoordvoerder Fadlallah Haroun uitleg over de aanval op Tripoli deze week. Operatie Mermaid Dawn (dageraad van de zeemeermin) werd volgens hem drie maanden lang voorbereid door onder andere ‘slapende cellen’ van de rebellen in de hoofdstad.

Nog steeds wordt hier en daar in Tripoli gevochten. Bij de gevechten zouden de laatste dagen in totaal bijna 400 doden en honderden gewonden zijn gevallen.

Jebril stelde gisteren de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het land in het vooruitzicht. Hij onderstreepte dat Libië nu veel buitenlandse hulp nodig heeft. Jebril noemde een bedrag van 2,5 miljard dollar. De VS en de EU hebben toegezegd een deel van de bevroren tegoeden van Gaddafi vrij te maken voor de rebellen.

42 jaar Gaddafi: pagina 4 en 5

Race om contracten: pagina 6 en 7

Verstoppen kan overal pagina 7