Onderzoek naar incident coach Mourinho, Portugees ontkent

De Spaanse voetbalbond heeft een onderzoek ingesteld naar het gedrag van Real Madrid-coach José Mourinho in het duel van zijn ploeg tegen FC Barcelona. In de slotfase van de wedstrijd vorige week om de Super Cup leek Mourinho tijdens een opstootje met zijn vinger in het oog van Tito Vilanova, de assistent-trainer van Barça, te prikken. De scheidsrechter merkte Mourinho’s actie niet op.

In de eerste wedstrijd om de Super Cup had Real thuis met 2-2 gelijkgespeeld, in Barcelona verloor de ploeg een week later met 3-2. Het tumult ontstond in de return, toen Real-middenvelder Marcelo enkele minuten voor tijd rood kreeg na een harde overtreding op Cesc Fabregas. Spelers en technische staf van beide clubs kregen het daarna met elkaar aan de stok. Mesut Özil (Real) en David Villa (Barcelona) werden ook met rood naar de kant gestuurd.

Real Madrid reageerde verbaasd op de beslissing om een onderzoek te starten. In een communiqué op de website noemt de club het opvallend dat de beslissing pas vijf dagen na de wedstrijd werd genomen. Ook vindt de club het „curieus” dat het onderzoek er komt „enkele uren nadat de voorzitter van Barcelona publiekelijk een onderzoek geëist had”. Real kondigde aan de provocaties van Barça-spelers te onderzoeken.

Mourinho reageerde gisteren met een open brief op de site van Real. „Ik wil me verontschuldigen bij de Madridistas en alleen aan hen voor mijn gedrag in de laatste wedstrijd. Sommige mensen kunnen beter omgaan met hypocrisie in het voetbal dan ik. Zij verbergen hun gezicht en fluisteren diep in de catacomben. Ik ga niet leren een hypocriet te zijn en dat wil ik ook niet. Beste wensen voor iedereen. We zien elkaar snel in Estadio Santiago Bernabéu.”

In de brief weerlegde Mourinho ook alle geruchten over een eventueel vertrek. „Alleen wie mij slecht kent gelooft dat ik nu Real Madrid zou verlaten”. Zijn persoonlijke woordvoerder, Eladio Paramés, zou aan een journalist van tv-zender Canal+ verklaard hebben dat Mourinho overwoog ontslag te nemen omdat hij zich niet gesteund zou voelen door de club. Paramés ontkende dat de dag erna, en beweerde dat zijn gsm gehackt is.

Mourinho en Vilanova kunnen voor hun gedrag geschorst worden. Mourinho riskeert voor zijn actie een schorsing van vier tot tien competitiewedstrijden. Vilanova, die Mourinho in een reactie een duw gaf, riskeert een schorsing van vier wedstrijden. Vilanova’s schorsing zou wel beperkt blijven tot wedstrijden om de Spaanse Super Cup. Ook voetballers Marcelo, Özil en Villa kregen een schorsing van één duel.

Mourinho is een van de meest succesvolle trainers van het afgelopen decennium. Hij won als trainer twee keer de Champions League, en werd vorig jaar binnengehaald als dé man die Real weer een titel zou bezorgen. Hij heeft de verwachtingen nog niet kunnen inlossen. Zowel in de competitie als in de Champions League bleek Barcelona te sterk. Alleen in de Spaanse bekerfinale wist Real Barça te verslaan. (Novum, AP)