Onbemand Russisch ruimteschip neergestort

De neergestorte Russische raket tijdens de lancering. Foto AP / Rossiya 24 TV

Een onbemand ruimtevaartuig met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS is na een mislukte lancering neergestort in Siberie. Dat meldt persbureau Reuters.

De lancering van de Progress (wiki) vond woensdag plaats vanaf het kosmodroom Baikonoer, in Kazachtstan. Precies 325 seconden na de lancering ging het mis, toen de derde trap van de voortstuwingsraket faalde.

Het ruimtevaartuig had twee en een halve ton aan voorraden aan boord, waaronder zuurstof, voedsel en brandstof. Sinds het einde van het Amerikaanse spaceshuttleprogramma deze zomer, wordt het ISS alleen nog bevoorraad door Russische ruimtevaartuigen.

De astronauten en kosmonauten in het ISS lopen geen gevaar door de mislukte lancering. Er is nog een voorraad voor twee tot drie maanden aan boord.