Noord-Korea wil kernproeven opschorten

Kim Jong-il (links) tijdens zijn ontmoeting met Dmitri Medvedev (rechts). Foto: AP / Dmitry Astakhov

Noord-Korea is bereid een moratorium in te stellen op proeven met massavernietigingswapens. Dat heeft een woordvoerster van de Russische president Dmitri Medvedev, Natalja Timakova, vandaag gezegd. De verklaring volgde op overleg tussen Medvedev en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il.

Noord-Korea wil de internationale onderhandelingen over zijn atoomprogramma zonder voorwaarden hervatten, zei Timakova. Het land is daarom bereid ‘een moratorium in te stellen op proeven met en de productie van kernwapens’.

Kim en Medvedev spraken woensdag in Oelan Oede, de hoofdstad van de deelrepubliek Boerjatië, op zo’n 5300 kilometer ten oosten van Moskou. De leiders overlegden niet alleen over nucleaire ontwapening, maar ook over economische hulp voor Noord-Korea. Daarnaast werd een overeenkomst bereikt over de aanleg van een pijpleiding voor aardgas naar Zuid-Korea. Deze pijpleiding moet op Noord-Koreaans grondgebied worden aangelegd.

Kim is op uitnodiging van Medvedev in Rusland en maakt een rondreis door het oosten van het land. Het is het eerste bezoek in negen jaar dat de Noord-Koreaanse leider brengt aan het land, een bondgenoot ten tijde van de Koude Oorlog.