Meer anonieme tips over misbruik en prostitutie

Op Meld Misdaad Anoniem kwamen dit jaar al 6.330 meldingen binnen, vooral over drugshandel.

Het aantal bruikbare tips dat binnenkomt via telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem neemt toe. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van stichting M, de beheerder van de telefoonlijn. Vooral het aantal tips over seksueel misbruik en gedwongen prostitutie is gestegen: over seksueel misbruik kwamen vijftig tips binnen, anderhalf keer zoveel als in de eerste helft van 2010, over prostitutie kwamen 36 tips binnen, een stijging van bijna 60 procent.

Een tip geldt als bruikbaar als de informatie over een misdrijf concreet genoeg is om door te spelen aan de politie. In Zaanstad en in Amsterdam kon de politie mede dankzij de tips vier mensenhandelaren opsporen. Andere tips leidden tot politieonderzoek naar illegale bordelen in Tilburg en Amersfoort.

„Het aantal tips stijgt doordat we vaker worden genoemd in opsporingsberichten van politie en media”, zegt Guus Wesselink, directeur van Stichting M. „Opsporingsprogramma’s hebben op televisie een belangrijke plaats verworven. Door Opsporing Verzocht, maar ook door regionale of lokale misdaad-tv.”

Het aantal meldingen over moord en doodslag steeg eveneens: met 20 procent, naar 118. Een van de tips betrof de moord op Eindhovenaar Lesley Tunk, die vorig jaar werd doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een verband met de georganiseerde criminaliteit.

In totaal kwamen 6.330 meldingen binnen in de eerste helft van 2011. Verreweg de meeste tips gingen over drugshandel: ruim 3.700. „De telefoonlijn leent zich goed voor meldingen over wietplantages in de eigen buurt”, verklaart Wesselink.

Meld Misdaad Anoniem, opgericht in 2002, is een alternatief voor mensen die niet naar de politie durven. Bijvoorbeeld omdat men de dader van een misdrijf persoonlijk kent, of vice versa. De gesprekken worden niet opgenomen, er is geen nummerherkenning en geen archief. Directeur Wesselink: „Soms wil de politie een gesprek met een tipgever om nog meer te weten te komen. Dat kan dus niet. Anoniem is anoniem.”

De telefoonlijn is niet 24 uur per dag bereikbaar. Op werkdagen is de lijn open van 08.00 uur tot middernacht, in de weekenden van 10.00 tot 18.00 uur. „De lijn ’s nachts openhouden kost goud geld”, zegt Wesselink. Stichting M ontvangt financiële bijdragen van de politie en van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. (NRC)