‘Peters sloeg waarschuwingen ministerie in de wind’

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters negeerde uitdrukkelijke waarschuwingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zich als diplomate niet te bemoeien met de inhuur van haar partner door de Nederlandse ambassade in Kabul. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van interne documenten die de krant heeft opgevraagd bij het departement.

Ook ging haar geliefde al aan de slag voor de ambassade in Afghanistan voordat het departement dat goedkeurde. De aanvraag voor de opdracht rammelde volgens de krant bovendien aan alle kanten.

Peters was in 2006 plaatsvervangend ambassadeur in de Afghaanse hoofdstad. Haar levenspartner Robert Kluijver ging dat voorjaar voor de ambassade werken aan een cultureel project. Het hoofd bedrijfsvoering van de Nederlandse post waarschuwde in mei dat Peters moest afzien van ‘elke mogelijke functionele vermenging’ met de klus van Kluijver. Dit werd door de toenmalige ambassadeur onderstreept.

Toch tekende Peters twee weken later als plaatsvervangend ambassadeur voor de inhuur van Kluijver. Naar nu blijkt was hij toen al ruim drie weken met de klus bezig. Ook de aanvraag voor de opdracht zou hebben gerammeld. Zo werd het voorstel pas twee dagen voordat Kluijver aan de opdracht begon ingediend in plaats van de vereiste termijn van dertien weken.

Het ministerie concludeerde eerder deze maand uit onderzoek dat Peters eerder had moeten melden dat ze een relatie had met een man met wie zij ook professioneel te maken had. Haar advies over een subsidieaanvraag van haar partner is echter niet beïnvloed door haar gevoelens, aldus het departement.