Marc Jacobs voor Dior?

Marc Jacobs Foto: Peter Stigter

Marc Jacobs naar Dior? De geruchten gonzen: Marc Jacobs stapt van Louis Vuitton over naar Dior, Phoebe Philo volgt hem op, maar blijft ook in dienst van Céline. De definitieve beslissing zou zeer binnenkort worden genomen, aldus een journalist van het Amerikaanse modevakblad Women’s Wear Daily (WWD).

Maar tekent Jacobs? Of tekent toch iemand anders? In elk geval, het wordt de hoogste tijd dat Diors eigenaar LVMH Moët Hennesy Louis Vuitton, bekend gaat maken wie de opvolger wordt van John Galliano, die arme ontwerper. Arme? Ja, want afgelopen weekend onthulde David James Smith in de Britse Sunday Times dat LVMH zelfs al ver voor Galliano’s antisemitische uitlatingen (I love Hitler) in de Parijse La Perla bar, en mét mede weten van Galliano, op zoek is naar zijn opvolger. De Tunesische Azzedine Alaïa, bedankte al voor de eer, net als volgens journalist James Smith een hele trits andere topontwerpers.

Marc Jacobs voor Dior. Waarom niet? Net als John Galliano, kan Jacobs zijn eigen labels, Marc by Marc en Marc Jacobs, voortzetten. Ook houdt Jacobs er net als Galliano een zelfde werkwijze op na, beide bedenken collecties vanuit duidelijke thema’s (Jacobs voor Louis Vuitton: China, fetisj, de jaren vijftig, Galliano voor Dior: Egypte, marine, de jaren twintig). Nieuw voor de Amerikaanse Jacobs is haute couture. Maar met Diors geweldige couture-atelier kan de hoge naaikunst een nieuwe stimulans betekenen.

Waar Dior zeker mee gaat cashen, als ze Jacobs contracteren, is accessoires, de melkkoe van menig luxelabel. Jacobs ontwierp voor zijn eigen label al diverse bestsellers (Stam, Westside), en anders trekt hij de beproefde LV-truc uit de kast; een kunstenaar van het kaliber Murikami of desnoods Lady Gaga loslaten op Dior tassen.

Het luxelabel Dior, opgericht in 1946, werkte sinds het plotselinge overlijden van Christian Dior in 1957, met verschillende ontwerpers waaronder Yves Saint Laurent en Marc Bohan. Nooit ondervond het bedrijf nadeel van de personeelswisselingen. Dior is door de jaren heen een sterk merk gebleken.

Over ruim weken, op acht september volgt de uitspraak in het Galliano-proces. Het is niet ondenkbaar dat Dior als afleidingsmanoeuvre van de negatieve rechtszaak vlak voor die datum komt met een naam. Marc, teken nou gewoon dat contract.