Marc Jacobs genoemd als opvolger van Galliano bij Dior

(FILES) - A file picture shows US designer Marc Jacobs during the WWD @ 100 Anniversary Party at Cipriani 42nd Street in New York City, November 2, 2010. Jacobs, actually artistic director of LVMH luxury group could replace British designer John Galliano according to US fashion magazine Women's wear daily (WWD) on August 22, 2011. AFP PHOTO / Elizabeth Pantaleo
(FILES) - A file picture shows US designer Marc Jacobs during the WWD @ 100 Anniversary Party at Cipriani 42nd Street in New York City, November 2, 2010. Jacobs, actually artistic director of LVMH luxury group could replace British designer John Galliano according to US fashion magazine Women's wear daily (WWD) on August 22, 2011. AFP PHOTO / Elizabeth Pantaleo AFP

De geruchten worden sterker: modeontwerper Marc Jacobs stapt van Louis Vuitton over naar Dior. De beslissing over de opvolging van de in ongenade gevallen John Galliano zou binnenkort worden genomen, aldus het modevakblad Women’s Wear Daily (WWD).

Maar wil Jacobs? In elk geval blijkt uit reacties op het artikel dat het de hoogste tijd wordt dat Diors eigenaar LVMH (Moët Hennesy Louis Vuitton) bekendmaakt wie Galliano opvolgt. Afgelopen weekend onthulde David James Smith in The Sunday Times dat LVMH zelfs al ver voor de rel in maart over Galliano’s antisemitische uitlatingen („I love Hitler”) in de Parijse La Perla bar, en mét medeweten van Galliano, op zoek was naar een opvolger. Azzedine Alaïa bedankte al voor de eer, net als volgens The Sunday Times een hele trits andere topontwerpers.

Marc Jacobs naar Dior. Waarom niet? Net als John Galliano, kan Jacobs zijn eigen labels, Marc by Marc en Marc Jacobs, voortzetten. Ook houdt Jacobs er net als Galliano eenzelfde werkwijze op na: ze bedenken collecties vanuit duidelijke thema’s (Jacobs voor Louis Vuitton: China, fetisj, de jaren vijftig; Galliano voor Dior: Egypte, marine, de jaren twintig). Nieuw voor de Amerikaan Jacobs is haute couture. Maar met Diors geweldige coutureatelier kan de hoge naaikunst een nieuwe stimulans betekenen voor de ontwerper.

Waar Dior zeker geld mee gaat verdienen, als ze Jacobs contracteren, is accessoires, de melkkoe van menig luxelabel. Jacobs ontwierp voor zijn eigen label al diverse bestsellers (Stam, Westside), en anders trekt hij de beproefde LV-truc uit de kast; een kunstenaar van het kaliber Murakami of desnoods Lady Gaga loslaten op Dior-tassen.

Dior, opgericht in 1946, werkte sinds het plotselinge overlijden van Christian Dior in 1957, met verschillende ontwerpers waaronder Yves Saint Laurent en Marc Bohan. Nooit ondervond het sterke merk nadeel van de personeelswisselingen.