Lijkt Mildred ook op prins Bernhard?

DNA-bewijs is er niet, maar royalty-verslaggever Marc van der Linden ziet Mildred Zijlstra als buitenechtelijke dochter van prins Bernhard. Zijzelf gelooft dat ook.

1.118.000 Nederlanders hadden zich gisteren om half zeven rond de televisie geschaard. Grote vraag: hoe ziet ‘ze’ eruit? En: lijkt ze op de prins?

RTL Boulevard toonde gisteren als eerste beelden van de vermeende derde buitenechtelijke dochter van Bernhard. Mildred Zijlstra, geboren op 12 februari 1946 en woonachtig in Frankrijk, was overgevlogen om zich aan het Nederlandse volk te tonen. „Het moet weer rustig worden in mezelf”, vertelde ze in het societyprogramma. Een wens die zij herhaalde in talkshow Knevel & Van den Brink.

Eerder die dag had De Telegraaf het nieuws naar buiten gebracht: ‘Bernhard had nóg een kind.’ Royaltyverslaggever Marc van der Linden – die met de vrouw in contact kwam tijdens research voor zijn vandaag verschenen boek De vrouwen van prins Bernhard – twitterde dat de ochtendkrant veel gratis publiciteit oplevert.

In zijn boek beschrijft Van der Linden hoe Bernhard en Trijntje, de moeder van Zijlstra, elkaar leerden kennen. In de nadagen van de oorlog werkte zij als administratief medewerker bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Er zou een foto bestaan – Van der Linden heeft hem niet in zijn boek opgenomen – waarop de twee vlak bij elkaar staan. „Allemaal in legergroen, met een baret met de Nederlandse leeuw”, schrijft hij. „Trijntje kijkt op die foto zijdelings naar de man van wie ze toen al zwanger moest zijn.”

Ook niet in het boek afgedrukt: een advertentie uit dagblad Trouw van 25 april 1946 waarin de latere adoptieouders van Mildred vragen om een „gezonde reeds geboren of nog te verwachten baby”. De kinderloze Trijntje en Jan Willem Zijlstra geven aan dat „ouders en pleegouders elkaar onbekend moeten blijven”. Op de vraag waarom Van der Linden de advertentie niet in zijn boek heeft opgenomen zei hij in Knevel & Van den Brink: „Hij is terug te vinden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.”

Oranjekenners reageren kritisch op de bevindingen van de verslaggever. „Er zijn duizenden mensen in Nederland die denken dat zij afstammen van Juliana of Willem III”, stelde Cees Fasseur, auteur van bestseller Juliana & Bernhard, het verhaal van een huwelijk, gisteren in deze krant. „Ik zou graag DNA-bewijs zien. Of een briefje waaruit blijkt dat er sprake was van een liefdesverhouding.”

Hans van der Voet, voormalig directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, zegt vandaag in de Volkskrant dat hij twijfelt aan de geloofwaardigheid van het verhaal. „De prins heeft zijn twee buitenechtelijke dochters erkend en er bij leven voor gezorgd. Hij heeft ze ook laten meedelen in de erfenis. Waarom zou hij dat een derde onthouden?”

Zap: pagina 37