Leger Gaddafi geeft niet op - ‘weer aanvallen op Libische steden’

Feestvierende rebellen bij het voormalig hoofdkwartier van Gaddafi in Tripoli. Foto AFP / Filippo Monteforte

Verschillende legereenheden die nog altijd loyaal zijn aan Moammar Gaddafi hebben afgelopen nacht aangevallen uitgevoerd op Tripoli en andere Libische steden. Gaddafi’s leger zou onder meer een Scudraket op Misrata hebben afgevuurd.

Woordvoerders van de rebellen in Misrata, een belangrijke westelijke havenstad die al maanden in handen is van de opstandelingen, zeiden in een vannacht uitgegeven verklaring dat Gaddafi’s troepen weer een Scuraket vanuit Sirte op de stad hebben afgevuurd. Er zouden luide explosies gehoord zijn, meldt persbureau AFP. De afgelopen dagen slaagden de troepen van Gaddafi er al vaker in om nog Scudraketten te lanceren.

De laatste Scudaanval zou opnieuw hebben plaatsgevonden vanuit Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi die nog stevig in handen is van zijn leger. Woordvoerder Jibril van de Libische rebellen zei afgelopen nacht tegen de BBC dat de opstandelingen met de inwoners van Sirte onderhandelen over een “vreedzaam einde” aan de strijd. Ook vinden er volgens de rebellen gesprekken plaats met de bewoners van de zuidelijke stad Sabha, die ook nog in handen is van Gaddafi’s leger. Jibril zei te hopen dat snel “heel Libië bevrijd is”.

‘Naast Misrata ook Tripoli, Zuwarah en Ajelat onder vuur’

Naast de aanval op Misrata zouden er vannacht ook Gradraketten zijn afgevuurd op Tripoli. Een ooggetuige beweerde tegenover tv-zender Al Arabiya dat de straat Al-Sour in de hoofdstad, die niet ver ligt van Gaddafi’s compound Bab al-Aziziya, bestookt werd met raketten en mortieren. Persbureau AFP meldde dat Tripoli vanochtend vroeg ook weer werd opgeschrikt door twee grote explosies. Verder zou Gaddafi’s leger nog aanvallen hebben uitgevoerd op de havenstad Zuwarah en de stad Ajelat, die ten westen van Tripoli ligt.

De hevige strijd rond Tripoli van de afgelopen dagen heeft volgens de Libische rebellenregering in Benghazi aan ongeveer 400 mensen het leven hebben gekost. Daarnaast zouden er zo’n 2000 gewonden zijn gevallen. De cijfers kunnen niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.