‘Leger doodt dertig strijders Al-Qaeda in zuiden van Jemen’

Een Jemenitische militair leest de Koran tijdens het beveiligen van een anti-regeringsdemonstratie in hoofdstad Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

Het Jemenitische leger heeft vandaag bij luchtaanvallen in het zuiden van Jemen dertig militanten gedood die vermoedelijk strijders zijn van Al-Qaeda. Bij de gevechten zouden ook acht soldaten van het leger zijn omgekomen.

Militaire en medische functionarissen vertelden vanmiddag aan persbureau AP dat de aanvallen en gevechten plaatsvonden in de buurt van Zinjibar, de hoofdstad van de zuid-Jemenitische provincie Abyan die sinds mei in handen is van strijders van Al-Qaeda. Bij de luchtaanvallen van het leger zouden naast de dertig doden ook veertig gewonden zijn gevallen. Het leger noemt de aanvallen een “dodelijke slag” voor Al-Qaeda.

Het zuiden van Jemen wordt al jaren geteisterd door geweld door Al-Qaeda. Afgelopen zondag nog kwamen elf mensen om het leven bij een dubbele zelfmoordaanslag in de provincie Abyan. Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, heeft al maanden meer bewegingsvrijheid door de massale volksopstand tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh en wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.