Kredietwaardigheid Japan verlaagd wegens zwakke groei

Een zaknman loopt langs de Japanse vlag in het centrum van Tokio. Foto Reuters / Issei Kato

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft afgelopen nacht de kredietwaardigheid van Japan met een stap verlaagd naar het AA3-niveau. De afwaardering was aangekondigd en heeft te maken met de verwachte lage economische groei in het land.

Japan had bij Moody’s al niet het hoogste kredietniveau, want boven het AA3-niveau kunnen landen nog het AA2-, AA1- en AAA-niveau krijgen. De reden voor de huidige verlaging van de Japanse kredietstatus is de vrees dat de Aziatische grootmacht komend jaar zijn doelstelling voor het terugdringen van de staatsschuld niet kan halen. De Japanse economie heeft immers te lijden onder de gevolgen van de tsunami en aardbeving van 11 maart en de gevolgen daarvan voor de kerncentrales bij Fukushima.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat Moody’s de kredietstatus van Japan heeft verlaagd. Het is volgens persbureau Bloomberg echter niet de verwachting dat de Japanse overheid door de afwaardering veel moeilijker geld zal kunnen lenen om zijn schulden te financieren. Hoewel Japan de grootste staatsschuld ter wereld heeft, staan de meeste Japanse staatsobligaties in eigen land uit bij investeerders. De Japanse minister van Financiën zei vannacht al dat deze investeerders de regering blijven vertrouwen.

Door de verlaging van Japans kredietwaardigheid heeft de derde economie van de wereld nu dezelfde kredietstatus als China, dat sinds vorig jaar de tweede economie van de wereld is. Moody’s denkt volgens Bloomberg ook na over het verlagen van de kredietwaardigheid van een aantal grote Japanse banken. De beurs in Tokio, de Nikkei, reageerde vanochtend negatief op de afwaardering en sloot ruim 1,1 procent lager.