Kort nieuws Economie

Heijmans: markt voor woning blijft slecht

Rotterdam. Bouwbedrijf Heijmans ziet nog geen herstel optreden van de geplaagde woningmarkt, na een eerste half jaar waarin zowel de vastgoedtak als de Duitse activiteiten verlieslatend waren. Het bouwbedrijf meldde vanmorgen dat de nettowinst in de eerste jaarhelft is uitgekomen op 5 miljoen euro, tegen 4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Heijmans spreekt van „taaie marktomstandigheden” en het bedrijf verwacht dat dit voorlopig zo zal blijven. Door tegenvallende resultaten bij de Duitse dochter Oevermann, die op de nominatie staat om verkocht te worden, werd in Duitsland een operationeel verlies van 3 miljoen euro geleden. Daarnaast is het bij onderdeel Vastgoed „hard werken voor weinig marge”. In het eerste half jaar verkocht Heijmans 638 woningen, tegen 683 in de eerste helft van 2010. Operationeel leed de vastgoedtak een verlies van 4 miljoen euro. De omzet van Heijmans daalde met 13 procent naar 1,1 miljard euro, vanwege de verkoop van het Britse onderdeel Leadbitter. Autonoom steeg de omzet met 3 procent, voornamelijk gerealiseerd door de divisie Infra. Het orderboek bedroeg eind juni 2,3 miljard euro, tegen 2,2 miljard euro eind 2010. (Dow Jones)

Industriële orders eurozone dalen plots

Rotterdam. Het volume van de industriële orders in de eurozone is in juni op maandbasis onverwacht gedaald. Dat bleek vanmorgen uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie. Ten opzichte van mei daalde de index voor industriële orders met 0,7 procent. In vergelijking met juni 2010 was er een stijging met 11,1 procent. De cijfers op jaarbasis van mei werden neerwaarts bijgesteld. Op jaarbasis is nu sprake van een stijging van 13,8 procent, terwijl de toename eerder nog 15,5 procent bedroeg. (Dow Jones)

Opslagbedrijf Vopak boekt lager resultaat

Rotterdam. Olie- en chemie-opslagbedrijf Vopak heeft in de eerste helft van 2011 een licht lager resultaat geboekt, vanwege een zwakke markt voor biobrandstoffen en een dispuut met een concurrent. Over de eerste zes maanden van dit jaar kwam het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten uit op 217,9 miljoen euro, tegen 223 miljoen een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend. In een toelichting op de halfjaarcijfers zei financieel bestuurder Jack de Kreij dat het bedrijf geen hinder ondervindt van de wereldwijde zorgen over een vertraging van het economisch herstel. (Dow Jones)