Kort nieuws Buitenland

Noord-Korea bereid tot staken kernproeven

Moskou. Noord-Korea is bereid voorlopig geen kernproeven te doen en het internationale overleg over nucleaire ontwapening te hervatten. Dit meldde een woordvoerder van de Russische president Dmitri Medvedev vanochtend, na een gesprek van Medvedev met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il op een militaire basis in Siberië. Gedwongen door economische problemen en voedseltekorten probeert het regime in Pyongyang uit zijn internationale isolement te raken. Vorig jaar liep de spanning tussen Noord-en Zuid-Korea hoog op. Het zespartijenoverleg over nucleaire ontwapening, van de beide Korea’s, de VS, Rusland, China en Japan, ligt sinds 2009 stil. Rusland wil gas leveren aan de beide Korea’s en beloofde Kim vorige maand 50.000 ton graan te sturen. (AP)

‘DSK vrij om terug te keren naar Frankrijk’

New York. Oud-IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn zal zijn paspoort ophalen en is vrij om naar Frankrijk te reizen. Dit verklaarde de advocaat van Strauss-Kahn gisteren, nadat de rechter in New York bekend had gemaakt de zedenzaak tegen ‘DSK’ te staken. Eerder deze week adviseerde de aanklager de zaak te laten vallen, omdat er ernstige twijfels waren gerezen over de geloofwaardigheid van Nafissatou Diallo, het kamermeisje dat door Strauss-Kahn zou zijn misbruikt. De Fransman werd in mei gearresteerd nadat Diallo verklaarde dat hij haar had gedwongen tot orale seks. Strauss-Kahn hield vol dat er geen sprake was van dwang. (AP)

Costa Rica wil hulp bij bestrijden drugskartels

Rotterdam. Meer internationale hulp is nodig om de groei van drugskartels in Centraal-Amerika te bestrijden. Dat heeft de president van Costa Rica, Laura Chinchilla, gezegd in een interview met de BBC. Volgens Chinchilla hebben Mexicaanse kartels hun werkgebied uitgebreid naar Costa Rica, waar ze samenwerken met lokale drugshandelaren. Costa Rica is nog altijd een van de veiligste landen in de regio, maar de laatste jaren is het geweld toegenomen, aldus Chinchilla. „Het probleem zal uit de hand lopen als we het nu niet aanpakken”, zei Chinchilla, die in Mexico is voor overleg over de aanpak van georganiseerde misdaad. (NRC)

Biologen: 8,7 miljoen soorten leven op aarde

Rotterdam. De wereld telt waarschijnlijk 8,7 miljoen soorten planten, dieren, schimmels en eencelligen. Dat blijkt uit een nieuwe schatting van biologen onder leiding van Boris Worm van de Dalhousie University in Halifax, Canada. Ze publiceerden hun onderzoek, gebaseerd op computerberekeningen aan de stamboom van het leven, gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Biology. Het nieuwe getal geeft voor het eerst een rekenkundig onderbouwde inschatting van het aantal soorten op aarde. Eerdere schattingen van deskundigen liepen uiteen van 3 miljoen tot 100 miljoen levensvormen. Als het nieuwe getal klopt, betekent het dat maar liefst 86 procent van alle soorten op het land en 91 procent van de soorten in zee moet nog ontdekt worden. (NRC)

Buitengerechtelijke moorden Bangladesh

Dhaka. Amnesty International beschuldigt Bangladesh van het uitvoeren van buitengerechtelijke executies. In een rapport stelt de mensenrechtenorganisatie vandaag dat de speciale zware misdaadeenheid van het land sinds 2009 zeker 200 mensen zonder vorm van proces heeft gedood. Ook de politie en de kustwacht zouden zich hieraan schuldig maken. In het verleden heeft het land dergelijke beschuldigingen steeds van de hand gewezen. (AP)