‘Keynes is bijna literair, zoveel lagen en facetten’

Bekende namen uit de wereld van de economie vertellen over boeken die hen inspireerden. Vandaag een kijkje op de boekenzolder van de Tilburgse hoogleraar Economie Sylvester Eijffinger. 

Op de zolder van Eijffinger staan zijn meest geliefde economische werken. Vooral verzameld in zijn studententijd en hoofdzakelijk gekocht bij De Slegte. ’Dat is het gekke van het leven: als je tijd hebt - als je studeert- heb je geen geld om de boeken te kopen die je wilt. En als je geld hebt - als je professor bent zoals ik - heb je geen tijd om te lezen.’

‘Een van de meest indrukwekkende boeken in het begin van mijn studie was Macro-Economic Theory, A Mathematical Treatment van R.G.D. Allen. Dat zette alle modellen in een exacte vorm, in formules. Keynes had dat ook, dat modelmatige, vandaar dat ik de General Theory van Keynes als beste boek heb uitgekozen. ‘It’s all in Keynes’, zeg ik altijd. Het is bijna literair, zoveel lagen en facetten. Ik ontdek er steeds nieuwe aspecten aan als ik het herlees. Diezelfde gelaagdheid zit ook in de History of Economic Analysis van Joseph Schumpeter, mijn nummer twee. En dan vooral de voetnoten in dat boek, heerlijk.’

Het volledige verhaal van Sylvester Eijffinger kunt u hier lezen.