Je gunt ze thee, toast en boeken

De dolle tweeling. Regie: Christine Hartman. Met: Sophia en Jana Münster, Hannelore Elsner. In: 31 bioscopen **

Hanni en Nanni heten ze in deze Duitse, nagesynchroniseerde film naar de beroemde kinderboekenserie De dolle tweeling (1941-1945) van Enid Blyton. Nederlandse lezers kennen ze als Pat en Ann, maar dit is nadrukkelijk geen jeugdsentiment. Men speelt geen lacrosse maar hockey, thee met geroosterd brood wordt godbetert nergens genuttigd. Wat blijft is de opstandige tweeling die op kostschool moet; verder zijn Hanni en Nanni moderne Duitse meisjes met iPods en All Stars-schoenen die na een potje illegaal hockeyen in een Berlijns warenhuis door hun ouders linea recta naar een internaat worden verbannen als recidiverende jeugddelinquenten.

De Britse schrijfster Enid Blyton (1897-1968) schreef zo’n zeshonderd kinder- en jeugdboeken over ofwel kinderen die op vakantie een avontuur beleven (De vijf) ofwel kostschoolavonturen van goudeerlijke, iets te ongetemde meisjes. Gezien de nauwe band tussen kinderboeken- en filmindustrie, zijn er opvallend weinig van Blytons populaire boeken verfilmd. Van De dolle tweeling werd in de jaren negentig wel een gemoderniseerde Japanse animeserie gemaakt, en die ligt ten grondslag aan deze film waarmee je kleine meisjes best even tevreden houdt. Al zou je ze iets beters gunnen. Een regenachtige nazomermiddag met thee, een berg geroosterde boterhammen en een stapel boeken bijvoorbeeld.