Israël doodt leider terreurbeweging in Gazastrook‎

Palestijnen bekijken het wrak van de auto die ontplofte na een Israëlische luchtaanval. Foto: AP / Eyad Baba

Ondanks het maandag overeengekomen staakt-het-vuren heeft Israel vannacht een lokale leider van de terreurbeweging Islamitische Jihad gedood. Volgens Israël was de man betrokken bij wapensmokkel naar de Gazastrook en “militante activiteiten” in de Egyptische Sinaïwoestijn, meldt persbureau Reuters. Bij een andere luchtaanval raakten twee militanten gewond. Zij zouden mortiergranaten op Zuid-Israël hebben afgevuurd.

The Jerusalem Post meldt dat het om Ismail al-Asmar zou gaan, een commandant in de Al-Quds Brigade, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad. In een verklaring laat de Al-Quds Brigade weten dat “Israël een flinke prijs zal betalen voor deze misdaad”. Volgens Palestijnse artsen werd al-Asmar gedood toen zijn auto ontplofte als gevolg van de luchtaanval. Ook twee andere personen raakten gewond.

Het geweld begon donderdag met een aanval op Israëliërs niet ver van de grens tussen Israël en Egypte. Daarbij kwamen acht Israëliërs om het leven. Zaterdag kwam bij een raketinslag nog een Israëliër om. Israël reageerde met luchtaanvallen, waarbij zeker vijftien Palestijnen, voornamelijk militanten, werden gedood. Maandag meldden officiële bronnen binnen de Palestijnse islamitische beweging Hamas en Israël de overeenkomst van een staakt-het-vuren.