Instapproblemen

Nederland, Amsterdam , 22-08-2011 Tamar Singerling in haar hangmat op het dakterras op IJburg. ©Jan-Dirk van der Burg
Nederland, Amsterdam , 22-08-2011 Tamar Singerling in haar hangmat op het dakterras op IJburg. ©Jan-Dirk van der Burg Burg, Jan-Dirk van der

Christoffel Columbus zocht in 1492 een kortere zeeroute naar India. Dat mislukte, maar hij kwam een continent tegen waar de locals lagen te luieren in een banaanvormige nieuwigheid: de hangmat. Die ging mee terug naar Spanje.

Anno 2011 hangt de Zuid-Amerikaanse uitvinding bij Baldr Stork in zijn hangmattenspeciaalzaak Marañon in Amsterdam. De winkel hangt vol met de hangmatten en hangstoelen die zij nog steeds laten maken aan de andere kant van de oceaan. Kwaliteitsspul, handgeweven matten met een draagvermogen van driehonderd. Aan het topmodel van 1.950 euro weeft een Wayuu-indiaan vier maanden. Daarna neemt ze twee maanden vakantie.

In Nederland heeft de opkomst van de hangmat – samen met rosé en loungemuziek – wel wat complicaties gegeven. Want hoe kom je nu ook alweer in de luierpositie? En hoe eruit? Op YouTube wemelt het van de filmpjes waar de woorden ‘fail, ‘faceplant’ en ‘hammock’ elkaar vergezellen.

Daarom doet luierdeskundige Baldr Stork het nog één keer voor: instappen met de kont naar achter en trek de hangmat met de arm over het hoofd. Ga vervolgens licht diagonaal naar achteren liggen en verplaats het gewicht over de hangmat. Succes gegarandeerd.

Jan-Dirk van der Burg

Dit is het achtste en laatste deel van een serie fotoreportages over het thema luiheid.