Hockeyers naar halve finales EK en Zomerspelen 2012

Laatste stukje voorbereiding van de hockeymannen vlak voor het begin van de wedstrijd. Foto Reuters / Ina Fassbender

De Nederlandse hockeymannen hebben de halve finales van het Europees Kampioenschap in Mönchengladbach bereikt. In de laatste groepswedstrijd werd Ierland met 7-4 opzij gezet. Grote man was Taeke Taekema met zijn dodelijke strafcorners. Met de plek in de halve eindstrijd is kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen volgende zomer veilig gesteld.

Nederland had aan een gelijkspel genoeg om door te stomen naar de halve eindstrijd. Maar na eerder een klinkende zege op Frankrijk (8-1) te hebben geboekt en ook Engeland met 4-3 te hebben verslagen, moesten ook de Ieren eraan geloven. Taekema stelde de zege veilig met vier rake strafcorners op rij.

Bob de Voogd opende de score na zeven minuten, waarna de Ieren binnen het kwartier gelijkmaakten. McCabe zette de groenhemden zelfs op voorsprong, maar daarna waren twee uithalen van Taekema voldoende voor Oranje om toch met een voorsprong te gaan rusten.

Na de pauze deelde de middenvelder de genadeklappen uit waarna Teun de Nooijer en nogmaals De Voogd ook trefzeker waren voor Nederland. Vrijdag speelt het team van bondscoach Paul van Ass om 18.30 uur tegen Spanje of België om een plek in de finale.