Hier zijn de mensen altijd bij God (en bij Iemanjá)

God en geloof zijn overal in Rio de Janeiro. Ga met God, zeggen mensen graag bij het afscheid nemen, ook al woon je om de hoek. Een hersenchirurg die voor een complexe operatie staat en eerst even God vraagt om een goede afloop, is doodgewoon. De meeste taxichauffeurs slaan een kruisje als ze langs een katholieke kerk rijden.

Maar God is hier niet altijd katholiek. Gelovig Rio bestaat uit een mix van verschillende religies. Dat levert grote onderlinge tolerantie én kruisbestuiving op. Op een warme zaterdag op de boulevard kun je tussen de minuscule bikini’s en zwembroeken zomaar joodse mannen in pak, met keppeltjes op, tegenkomen. Even verderop proberen hare krisjna’s zieltjes te winnen onder de badgasten.

Een van de opmerkelijkste religieuze vieringen is wellicht die rond de jaarwisseling. Dan verzamelen zich meer dan een miljoen mensen op het strand van Copacabana, om Nieuwjaar te vieren maar ook om de zeegodin Iemanjá te eren. De traditie is meegebracht uit Afrika, ontstaan tijdens de slavernij in de koloniale periode. Op het strand is iedereen, ongeacht de religieuze achtergrond, in het wit gekleed, de kleur van de zeegodin. Kaarsjes worden aangestoken, honderdduizenden bloemen verdwijnen in de zee. Iedereen wenst elkaar en zichzelf geld, geluk en gezondheid toe.