Goran Hadzic ontkent schuld

Goran Hadzic (midden, groen-witte polo) bezocht vanochtend nog zijn zieke moeder alvorens hij op het vliegveld naar Nederland werd gezet. Foto Reuters / Stringer

De van oorlogsmisdaden verdachte Kroatische Serviër Goran Hadzic heeft vandaag voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag ontkend schuldig te zijn aan de moord op honderden Kroaten en de verdrijving van duizenden.

Hadzic (52) was de laatste voortvluchtige van 161 politieke en militaire leiders op de Balkan die sinds de oprichting van het Joegoslaviëtribunaal in 1993 zijn aangeklaagd. Hij werd vorige maand in het noorden van Servië opgepakt en overgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Het was de tweede keer dat Hadzic voor de rechters verscheen. De eerste keer weigerde hij een verklaring af te leggen.

Hadzic wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan in de periode van 1991 tot en met 1993. Hij zou deze misdaden hebben begaan toen hij de leider was van de Krajina, een gebied dat de Serviërs innamen toen Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van het toenmalige Joegoslavië. Als hij veroordeeld wordt, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.