Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

‘Google doodle’ ter ere van Jorge Luis Borges

De zoekmachine Google plaatst vandaag op haar thuispagina google.com een zogenaamde ‘doodle’ om de 112de geboortedag van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986) te herdenken. De stripachtige architectuurtekening verwijst naar de labyrintische en klassieke Borgesverhalen als De oneindige bibliotheek of De aleph waarin de Argentijnse schrijver met veel bravoure unieke en fantasierijke parallelle werelden schiep. Google

De zoekmachine Google plaatst vandaag op haar thuispagina google.com een zogenaamde ‘doodle’ om de 112de geboortedag van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986) te herdenken. De stripachtige architectuurtekening verwijst naar de labyrintische en klassieke Borgesverhalen als De oneindige bibliotheek of De aleph waarin de Argentijnse schrijver met veel bravoure unieke en fantasierijke parallelle werelden schiep.

Google plaatst regelmatig op Google.com en ook op veel lokale homepages speciale logo’s ter ere van feestdagen en speciale gebeurtenissen. Er zijn sinds 1998, toen de eerste verscheen over het festival Burning Man, al meer dan 900 doodles ontwikkeld. Er verschenen recent doodles over Jean de la Fontaine, Ceslaw Milosz, Fernando Pessoa, Annie M.G. Schmidt en Michail Boelgakov, telkens op de Google homepagina’s van het land van de auteur zelf. Dat de internationale pagina een schrijver honoreert is eerder uitzonderlijk.