‘Gezochte Turkse moslimextremist vraagt asiel aan’

Een gezochte Turkse moslimextremist heeft asiel aangevraagd in Nederland. Het gaat om een verondersteld kopstuk van de Turkse Hezbollah, een radicale moslimbeweging die in de jaren negentig op grote schaal aanslagen pleegde in Turkije. Dat schrijft de Volkskrant.

Een speciale afdeling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onderzoekt met de Nederlandse ambassade in Ankara of Abdulvahap E. betrokken is geweest bij ernstige misdrijven.

De advocaat van E., Henk Tadema, zegt in de krant dat zijn cliënt begin dit jaar in Turkije heeft gehoord dat hij bij verstek was veroordeeld tot een lange celstraf. “Maar het duurt even voordat een arrestatiebevel bij de grensposten is. Mijn cliënt heeft die tijd gebruikt om naar Nederland te vliegen.”

De Turkse Hezbollah (‘Partij van God’) was met name in de jaren negentig actief en streed voor een islamitische staat in Zuidoost-Turkije, waar veel Koerden wonen. De beweging vermoordde prominente intellectuelen, overheidsfunctionarissen en activisten van de rivaliserende Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De groepering heeft geen banden met de Libanese Hezbollah.

De nu in Nederland opgedoken E. runde voorheen in de Oost-Turkse stad Diyarbakir een boekwinkeltje waar Hezbollah geregeld vergaderde. Of hij in Nederland asiel krijgt, hangt af van het onderzoek van de IND naar zijn betrokkenheid bij ernstige misdrijven.